HAKAN TÜTÜNCÜ SEÇİM İLAN
durali kolpak

Subaşı "Tarım sorunlarının takipçisiyiz"

Subaşı

 

 

Antalyalı Ziraat Odası Başkanları, sorunlarını anlatmak ve daha güçlü bir tarım politikası için TBMM’yi, ziyaret ederek vekilleri ile görüştü. Antalya ve ilçe Ziraat Odaları Başkanları milletvekilleri ile gerçekleştirdikleri toplantıda taleplerini dile getirdiler. Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, “Tarımın Sorunlarının Takipçisiyiz” diye konuştu.

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp Başkanlığında İlçelerden gelen Ziraat Odaları Başkanları son yıllarda tarım politikalarının kendilerini memnun etmemesinden yakınarak, Ülkemizin bereketli topraklarında üreten, kendine yeten ve  tarımda ihracat yaparken, ithal tarım ürünlerinin ülkemize girişini eleştiren oda başkanları seslerini duyurmak için milletvekillerinden destek istedi.

Oda Başkanları ile düzenlenen Toplantıya tüm partileri temsilen milletvekilleri katıldılar. Antalya’daki tarımın durumunu ve çiftçilerin sorunlarını milletvekilleriyle paylaşan oda başkanları desteklerin yetersiz olduğunu dile getirdi.

Toplantıda Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, her ay koordinasyon toplantısı yaptıklarında sorunları tartıştıklarını belirterek, “Pamuk alım fiyatı tekrardan gözden geçirilmeli ve yükseltilmeli gerekir” dedi.  Nazif Alp konuşmasında, Antalya’da 100-110 bin tona ulaşan pamuk üretimi zaman zaman 5 bin ton’a düştü. Şimdi 25 bin ton üretim yapılıyor. Ülkemizin pamuk ihtiyacı 1,5 milyon ton, toplam üretim ise 700 bin ton, kalan ise ithal ediliyor. En kötü gübrenin çuvalı (25 kg) 70 lira, en kaliteli gübre ise çuvalı (25 kg) 450 Lira. Sattığımız mal üzerinden destek istiyoruz. Sulama Birlikleri canlandırılmalı, DSİ daha pahalı su veriyor” diye konuştu.

Demre Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz ise girdi fiyatlarının düşürülmesi gerektiğine dikkat çekerek, hal yasası ve vasfını kaybetmiş zeytinlik arazilerinin tarıma açılması gerektiğini vurguladı.

Toplantıda söz alan Elmalı Ziraat Odası Başkanı Salih Kurubaş, Elmalı Hali inşa edilmesini talep etti.

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik “Dönüm başına yüksek su faturaları ödediklerini belirterek, ürün bazlı ve fatura bazlı teşvik sistemi kurulmasını talep etti.

Akseki, İbralı, Gündoğmuş Ziraat Odası Başkanı Soner Bodruk, “ilçelerimizin Kırsal Kalkınma Programına alınmasını istiyoruz dedi. Soner Bodruk, “ Gübretaş’ın özel sektörden daha pahalıya gübre sattığını belirterek, Gübre takip sistemi nedeniyle, barkod ve etikete çiftçi 2-3 lira ödüyor. Nitratlı bazlı gübreler dışında takip sistemi kaldırılmalı” diye konuştu.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Gökçe, Batı Antalya Yollarının kötü durumda olduğuna değinerek, kapalı sulama sistemi kurulmalı. Antalya’da 12 ay tarım yapıyoruz. Açık sistemde su kirleniyor, hastalık yapıyor ekstra ilaç alıyoruz kullanıyoruz”dedi.  Hidayet Gökçe ayrıca çiftçilere erken emeklilik getirilmesi gerektiğini belirterek yıpranma paylarının yeniden düzenlenmesi gerekir dedi.

Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu ise “Tarım Bağkur primlerinin şuanda 780 TL olduğunu bu rakamın düşürülmesini talep etti.

Subaşı: “Tarımın Sorunlarının Takipçisiyiz”

Milletvekili Hasan Subaşı toplantıda, Meclise gelen tüm başkanlara teşekkür ederek, “Akdenizin incisi Antalya, ülke ekonomimizin tarım ihracatında önemli bir potansiyele sahip. Tarım politikalarımızı gözden geçirip çiftçilerimize destek olmalıyız” diye konuştu.

Antalya’nın IPARD ve Kırsal Kalkınma kapsamına alınması için gerek Tarım Bakanlığı gerek Tarım Reformu Genel Müdürlüğü nezdinde yaptıkları girişimlerden bir sonuç alınamadığını ifade eden Hasan Subaşı, kanun değişikliği yapılmasının gerekli olduğunu belirtti.

Subaşı, Hal Yasası değişikliğiyle komisyonculuğun kaldırılmasının hatalı olacağını ve bu kapsamında soru önergeleri ve Genel Kurul’da yaptığı konuşmalarıyla konuyu Ticaret Bakanı ve bürokratların dikkatine sunduğunu ifade etti. Tüm oda başkanlarının taleplerini gündeme getireceklerini belirterek Antalya tarımının daha güçlü olması için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Çiftçiyi, toprağı, ürünü ve tüketici çok yönlü olarak ele alan ve menfaatlerini koruyan bir tarımsal kalkınma planı oluşturulması gerektiğini ifade eden Subaşı, sosyal ve ekonomik gelişmişliğin tarıma bağlı olduğunu vurguladı.

 

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

AHMET DÖKDÖK
HABER YORUMLARI
Sizde Yorum Ekleyin