Hasan Subaşı İstanbul depremini gündeme taşıdı

Hasan Subaşı İstanbul depremini gündeme taşıdı

 

İyi Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı İstanbul Depremini ve Çürük Kamu Binalarını TBMM Gündemine Taşıdı.

Milletvekili Hasan Subaşı, geçtiğimiz günlerde 5.8 şiddetinde sarsılan İstanbul depremini göz önüne alarak Akdeniz’in incisi Antalya’nın da 2. Deprem kuşağında olduğuna dikkat çekerek ilimizin depreme ne kadar hazırlıksız olduğuna dikkat çekti. Hasan Subaşı 99 depremi sonrası yapı denetim yasasının devreye girmesiyle birlikte denetimlerin ve kentsel dönüşümün ilimizde de önem verildiğine değinerek, her an depreme hazır olunması gerektiğini vurguladı.

TBMM Genel Kurul’da söz alan Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, sözlerine yeni yasama yılının başlaması sebebiyle tebrikte bulunarak başladı.

Konuşmasında İstanbul depreminde zarar gören üniversiteler, hastaneler, okullar gibi kamu binalarına değinen Subaşı, ayrıca Cumhurbaşkanı Yardımcı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırmak üzere 5 sorudan oluşan önergeyi TBMM Başkanlığına verdi.

Subaşı, Genel Kurul’da yaptığı konuşmasında 26 Eylül 2019 tarihinde Silivri merkez üslü 5.8. şiddetinde meydana gelen depreminde İstanbul’da bulunan pek çok konut, işyeri ve kamu binaları etkilendiği söyledi.  

Üniversiteler, hastaneler, okullar özetle kamu binaları en hasarlı ve çürük yapılar olup can ve mal kaybı için en çok tehlike arz edenler olduğunu vurgulayan Subaşı, toplamda 186 kez değişen İhale Yasasıyla, Sayıştay ve Meclis denetiminden çıkarılan uygulamalarla ihale edilen ve inşa edilen kamu binaları tehdit ve riskler barındırmaktadır dedi.

Subaşı’nın TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde yer alan satır başlıkları şöyle:

• İstanbul Valiliği Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nce yapılan çalışmalar sonucunda 1.895 az hasarlı, 320 ağır hasarlı konut; 20 az hasarlı, 9 ağır hasarlı okul ve 1 az hasarlı, 1 ağır hasarlı devlet hastanesi ve 1 az hasarlı, 4 ağır hasarlı kamu binası tespit edilmiştir.  

 

• Depremde zarar gördüğü ve tehlike arz ettiği için tahliyesine karar verilen binalar arasında;

• 29 okul binası,

• İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Gayrettepe’de bulunan binası,

• İstanbul Üniversitesi Çapa Diş Hekimliği Fakültesi binası,

• Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Namık Kemal Üniversitesi Teknik BilimlerMeslek Yüksekokulu binası bulunmaktadır.

 

• Üniversiteler, hastaneler, okullar özetle kamu binaları en hasarlı ve çürük yapılar olup can ve mal kaybı için en çok tehlike arz edenlerdir. 5.8. şiddetinde değil de 6 ya da üzerinde bir deprem olsa kamu hastanelerinde ve okullarında kaybedeceğimiz insanlarımızın ve çocuklarımızın kaybından kim sorumlu olacaktı?

 

• Kamu binalarının denetlenmesi, depreme dayanaklılık testlerinin yapılması ve gerektiği takdirde güçlendirme çalışmalarının olası bir depremle karşılaşmadan gerçekleştirilmesi elzemdir.  

• Bununla birlikte, Hazine’ye gelir sağlamak amacıyla 8 Haziran 2018 yılında başlatılan ve süresi 2019 yılsonuna kadar uzatılan İmar Affı ile riskli binalara ruhsat verilmesi uygulaması insanlarımızı tedirgin etmektedir. Denetimlerden kaçırılan usulsüz binalara ruhsat verilmesi olası bir depremde büyük can kayıplarına yol açacaktır.  

Bu bilgiler ışığında

1- İhale Yasası ve Sayıştay denetim ve denetleme faaliyetlerinin güçlendirilmesi, kapsamının daraltılmak yerine genişletilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?

 

2- Yasama organının, kamu ihaleleri ve uygulamaları üzerinde sahip olduğu ve daraltılan denetim ve denetleme faaliyetlerinin kapsamının genişletilmesi konusunda yürütmekte olduğunuz çalışmalarınız var mıdır?

 

3- Türkiye çapında ve özellikle İstanbul’da okul ve hastaneler başta olmak üzere kamu binalarının depreme dayanıklılığı konusunda ne gibi çalışmalar yürütülmektedir?

 

4- İmar Affından haksız olarak faydalanarak depremde yıkılması muhtemel binaların tespiti ve değerlendirilmeleri konusunda ne gibi çalışmalar yürütülmektedir?

 

5- İhale Kanunu ile ihale edilen kamu binalarının inşaatları konusunda depreme dayanıklılık asgari şartlarının sağlanması konusunda ne gibi denetim faaliyetleri yürütülmektedir?

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

AHMET DÖKDÖK
HABER YORUMLARI
Sizde Yorum Ekleyin
POPÜLER
SÜPERLİG PUAN DURUMU