Altın Portakal Yönetmen’i Reis Çelik’i savundu: "Danışman olduğunu ispat edin"

Altın Portakal Yönetmen’i Reis Çelik’i savundu:

 

Antalya Altın Portakal Film Festivali için ilk basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda 2014 yılında yapılan Antalya Film Festivali’nde danışmanlık yaptığı ileri sürülen ve ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ adlı belgesel filme sansür uyguladığı öne sürülen Reis Çelik hakkında açıklama yapan Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, Çelik’in danışman olmadığını öne sürerek, “Reis ulusal yarışma sona erdikten sonra, protestoyu başlatan kişidir. Danışman olduğunu ispat edin” dedi

 

Bu yıl 56’ncısı düzenlenecek olan Antalya Altın Portakal Film Festivali için ilk basın toplantısı düzenlendi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Festival İdari Direktörü ve Başdanışmanı Cansel Çevikol Tuncer ile Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, festivalle ilgili basın mensuplarına bilgilendirmede bulundu. Festival 26 Ekim- 1 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Film festivalinde toplam 1 milyon 357 bin 500 TL para ödülü dağıtılacak. Başkan Böcek, 56’ncısı düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin önceki yıllarda olduğu gibi özüne döneceğini ve Antalya’nın her yerinde film gösterimleri yapılacağını dile getirdi.

Avni Tolunay’a teşekkür

Türkiye’nin ilk ve en uzun soluklu film festivalinin ilk kez 1964 yılında Antalya Belediye Başkanı Avni Tolunay döneminde başladığını dile getiren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Amacı Türk sinema sektörünün maddi manevi desteklemek, Türk film yapımcısını nitelikli ve kaliteli eserler ortaya koymaya teşvik etmek ve yapılan filmlerin uluslar arası platformlarda yer almasını sağlamaktır. Ben bu vesileyle başta Avni Tolunay başkanımız olmak üzere kaybettiğimiz bütün başkanlarımızı saygıyla rahmetle anıyorum. Hayatta olan tüm başkanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

‘Festival özüne dönecek’

Geçmiş festivallere katkı koyan kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Başkan Böcek, seçim öncesinde festivalin özüne döneceğini dile getirdi. Muhittin Böcek, “Söz verdiğimiz gibi festivalimiz özüne dönüyor ve halkımızla buluşuyor. Kent merkezlerimizde ve ilçelerimizde kültür solanlarında ve tırlarımızla açık hava film gösterimleri yaparak halkımızı bu coşkuya ortak ediyoruz” diye konuştu.

Antalya’nın tanıtımına katkı sağlayacak

26 Ekim-1 Kasım tarihlerinde düzenlenecek festivalin geleneksel kortejle başlayacağını ifade eden Başkan Böcek, “Açılış ve kapanış törenlerimiz ise Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze ait 10 bin Kişilik Kapalı Spor Salonu’nda tüm halkımızın katılımlarıyla gerçekleştirilecektir. Film festivalimizin bel kemiğini oluşturduğunu düşündüğümüz ve daha önce kaldırılan ulusal yarışmalar bu yıldan itibaren yeniden yapılmaya başlıyor. Diğer yandan uluslar arası yarışmaya da devam edeceğiz. Çünkü Altın Portakal’ın bir amacı da Antalya’nın dünyadaki tanıtımına katkı sağlamak olacaktır” şeklinde konuştu.

100 öğrenci davet edilecek

Altın Portakal Film Festivali’nin endüstri bölümü Antalya Film Forum’un sinemaya destek olmak olduğuna vurgu yapan Böcek, “Bu projelerin uluslar arası düzeye tanıtmak amacını taşıyor. Bu yıl bir yeniliğe daha imza atıyoruz. Türkiye’de üniversitelerde radyo, televizyon, sinema, medya iletişim ve görsel sanatlar eğitimi alanında 100 öğrencimizi festivalimize davet ediyoruz. Gençlerimizin festival programındaki tüm etkinliklerimize konuk olarak katılacaklar. Festivalimiz Türkiye’nin dört bir yanından katılacak gençlerle bir sinema okuluna dönüşecek. Biz buna Altın Portakal Sinema Okulu adını verdik. Böylece geleceğimizin sinemacılarına gerçek bir atölye sunmuş olacağız” ifadelerine yer verdi.

Yeşilçam eşittir Antalya

Film festivali hazırlıklarının sürdüğünü ifade eden Böcek, sinema sektörünün ve paydaşlarıyla toplantıların sürdüğünü belirtti. Böcek, “Bundan sonra bütün öneri ve dilekleri vatandaşlarımızdan bekliyoruz. Bakanlıklarımızdan, Antalya Valimize, sponsorlarımıza teşekkür ediyoruz. Yeşilçam’ın diğer adı Antalya’dır” dedi.

‘Dünle hesabımız yok’

Her zaman hizmetlere öncelik verdiklerine dikkat çeken Başkan Muhittin Böcek, “Kültüre, sanata ve spora asla siyaset karıştırmadık. Biz siyaset yapmayız, bize de yapılmadı şu ana kadar. Ortak akılla çalışarak bu festivali düzenleyeceğiz. Altın Portakal Film Festivali’ne çocukluk yıllarımda at arabasıyla geldiğimiz günleri hatırlarım. Bu sene festivalin halkımızla buluşması çok güzel olacak. Geçmişte olduğu gibi bir kortej festivalde yer alacak. Bundan sonraki basın toplantılarımızda Altın Portakal’ın düzenleneceği noktalar ve ilçelerin programları belli olacak. Bizim dünle hesabımız yok” ifadelerini kullandı.

‘1 milyon 357 bin 500 TL ödül dağıtılacak’

Festival yönetimi hakkında bilgiler veren Antalya Altın Portakal Film Festival İdari Direktörü Cansel Tuncer Çevikol, “Festival yönetmenimiz Ahmet Boyacıoğlu, festivalin sanatsal bölümleriyle ilgili bilgiler aktaracak. Festival Sanat Yönetmenimiz Başak Emre, Film Forum Yönetmenimiz Olena Yershova Yıldız gerçekleştirecek” dedi. Festivalin ödülleri ve getirecekleri yenilikler hakkında da bilgiler veren Çevikol, “Festivalimizde bu yıl 1 milyon 357 bin 500 TL değerinde ödül dağıtmayı planlıyoruz. Bu şekilde sinemamıza önemli bir maddi katkı sağlamayı hedefliyoruz. Ulusal yarışmada uzun ve kısa metraj, belgesel film yarışmalarında toplam 810 bin TL, uluslar arası yarışmada da 97 bin 500 TL ve festivalimizin endüstri bölümü olan ve ülke sinemamızın yeni projelerine destek olmak, bu projelerin uluslararası düzeyde tanıtmak amacını taşıyan Antalya Film Forumu da 450 bin TL değerinde ödüller vererek maddi katkı sağlamayı planlıyoruz. Ulus yarışma bünyemizde festivalimizin kurucusu Avni Tolunay adına vereceğimiz jüri özel ödülüne 100 bin TL olarak belirledik. Yine Altın Portakal ödülünü 8 kez kazanarak en fazla ödül kazanan yönetmen unvanını taşıyan Behlül Dal adına vereceğimiz en iyi ilk film ödülüne ise 100 bin TL olarak belirledik. Bu ödül miktarları belediye meclisimizin kararlarıyla belirlenmiş olacak. Bu yılın yeniliklerinden bir diğeri ise sektördeki kadın emeğinin görünürlüğüne dikkat çekmek amacıyla ilkini bu yıl vereceğimiz 50 bin TL değerindeki Cahide Sonku ödülü olacak” diye konuştu.

Afişte Türkan Şoray yer aldı

Festival afişine de değinen Çevikol, “Altın Portakal Film Festivali’ni özüne döndürme düşüncemize uygun olarak tasarlandı. Afişimizde sinemamızın sultanı Türkan Şoray var. 1964 yılında düzenlenen Acı Hayat filmindeki rolüyle ilk kez en iyi kadın oyuncu ödülünü alan sanatçımızın bu güzel fotoğrafı afişimizi süsledi. Ulusal yarışmanın döndüğü bu yıl sinemamızın onun eşsiz görüntüsüyle merhaba demek bizim için çok anlamlı. Kendisini sağlığı elverirse burada ağırlamak bizim için memnuniyet verici olur” dedi.

‘Afiş hazırlığı için yeterli zaman yoktu’

Altın Portakal Film Festivali’nin hazırlıklarının 8 ay hatta 1 sene önce başladığını vurgulayan Çevikol, “Ancak Başkan Muhittin Böcek 8 Nisan itibariyle mazbatasını alıp göreve başladı. Bizim festival afişi için yarışma açmaya yeterli zamanımız olmadığı için başka bir çalışma yaptık. Reklamcılar Derneği yönetimi, Antalya’da çalışan reklam ajanslarıyla bir araya geldi. Bizim temamızı anlatarak birer afiş çalışması yapmalarını istedi. Bizler de o afişleri ve kendi basın ofisimizin hazırladığı afişler arasından bir değerlendirme yaptık. ‘Öze Dönüş’ temamıza uygun olarak, Altın Portakal Film Festivali’nin ilk kadın oyuncu ödülünü almaya hak kazanan sinemamızın sultanı Türkan Şoray’ın görselini kullanmak üzere kendisinden izin aldık. Bugüne kadar afişlerde hep Venüs heykelciği yer alıyordu. Biz bir farklılık yaratmak istedik. Bu yıl yarışma açamadık. Ama sonraki yıllarda böyle bir çalışmamız olabilir” dedi.

‘Sinema sektörünün temsilcileri yer alacak’

Sinema sektörünün temsilcilerinin yer alacağı bir kurul olacağını dile getiren Çevikol, “Şu ana kadar belirlediğimiz bazı isimler var. Sanatsal Etkinlikler Komisyon Başkanı Selim Yamaç Okur, film yapımcısı Sevil Demirci, yönetmen Aydın Sayman, oyuncu Yusuf Sezgin, Sine-Bir Başkan Yardımcısı Mustafa Kara, yönetmen Nazif Tunç, Film Yönetmenleri Derneği Başkanı Reis Çelik, yönetmen Hülya Uçansu, sivil kent tarihçisi Hüseyin Çimrin ve Akdeniz Üniversitesi’nde radyo televizyon bölümünden bazı öğretim üyeleri İstişare Kurulu’nda yer alacak” şeklinde konuştu.

‘Bütçe yarıya düştü’

Geçmişteki bütçelere göre yarı yarıya daha az bir bütçenin olduğuna dikkat çeken Çevikol, Başkan Böcek’in bu konuda tasarruf tedbirleri uyguladığını dile getirdi. Çevikol, “Daha önceki dönemde Altın Portakal’la ilgili bilgiler sonraki yıllara aktarılmamış. Ancak bu konuda bir çalışmamız olacak. Festivalin geçmiş yıllarının afişlerinin yer aldığı bir sergimiz olacak. Festival arşivi oluşturmak üzere çalışıyoruz. Bundan sonra festivalin bir arşivi olacak” dedi.

‘5 haftadır yoğun çalışma yapıyoruz’

5 haftadır beraber çalıştıklarını söyleyen Antalya Altın Portakal Film Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, “İnsan niye film festivali düzenler, bence bu iki tane nedeni var. Birincisi ülkemiz sinemasına katkı sağlamak, ikincisi bu festivalin düzenlendiği kentin tanıtılmasını sağlamak. Antalya film festivali düzenlemek için çok uygun bir kent. Ulusal ve uluslararası düzeyde çok deneyimli insanlardan oluşan bir ekip kuruyoruz. Film festivali için yaklaşık 5 haftadır çok yoğun bir çalışma yapıyoruz. Ben 24 yıldır Gezici Festivali hazırlıyorum. Festival nedeniyle Anadolu’nun birçok yerinde belediye başkanları ve valilerle çalışmam gerekti. Başkan Muhittin Böcek’in iyi niyeti ve hoşgörüsü beni çok etkiledi” dedi.

Filmler belli değil

Altın Portakal Film Festivali’yle ilgili Kültür Bakanlığı’na gerekli başvuruları yaptıklarını belirten Boyacıoğlu, “Yetkililerle de görüştük. Bir olumsuzluk sezmedik. Sonucu bekliyoruz. Yarışma filmleri henüz belli değil. Uluslararası yarışma ve dünya sineması bölümü devam edecek. Festivalin açılış ve kapanış günleri haricinde her gün bir sanatçının katılacağı öğlen Sohbetleri düzenleyeceğiz. Uğur Yücel ve Ercan Kesal’ın bu sohbetlere katılacağı şimdiden belli oldu” diye konuştu.

Reis Çelik’i savundu

Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, Reis Çelik’in festivale 2014 yılında sansür getirdiği ve tekrar festival danışmanlığı görevi verilmesi hakkında açıklama yaparak, “Reis ulusal yarışma sona erdikten sonra, protestoyu başlatan ve ilk videoyu gidip Hülya Koçyiğit’in önüne koyan kişidir. Ciddi bir protesto eylemini başlatan ilk kişidir. Danışman olduğunu ispat edin. Ben bu ülkede insanların sosyal medyayı çok yanlış kullandığını düşünüyorum. İnsanların birbirine saldırı için kullandığını düşünüyorum. 2014-2015’te olan olayları tartışacağız. Sinemamızın bir geçmişi var, bugünü ve yarını var. Ama lütfen insanlar birbirlerine böyle saldırmasın. Bu tartışmaların sonu yok. Reisin kalemi çok kuvvetlidir ve sivridir. Ama Reis’in hakkını da Reis’e vermek lazım. Reis Antalya’da. İsterseniz oturup konuşabilirsiniz” diyerek Çelik’i savundu. 

 

‘125 bin lira alacağım’

Boyacıoğlu, kendisine ne kadar ücret alacaksınız sorusuna, “Benden önceki Festival Yönetmeni olan Elif Dağdeviren 400 bin TL alıyordu. Benim 1 milyon alacağımı söylüyorlardı. Ben buna bir milyon dolar diyerek espri yapıyordum. Ama işin aslına gelecek olursak ben 12 ay boyunca toplam 125 bin TL alacağım” şeklinde cevap verdi. DİLAN ERAY

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

AHMET DÖKDÖK
HABER YORUMLARI
Sizde Yorum Ekleyin
POPÜLER
SÜPERLİG PUAN DURUMU