HAKAN TÜTÜNCÜ SEÇİM İLAN
durali kolpak

Var mı artıran?


İstanbul’da bir özel üniversite… Ava çıkmış balıkçı misali sallamış oltayı denize, ucuna yemler bağlamışlar. İlk üç tercihe yüzde 35 burs. Yüzde 25 burslu bölümlere ayrıca +yüzde 25, + 25 ve + yüzde 25 daha… İlk on binin ilk tercihine yüzde 100 burs… Altında da üniversiteyi tanıtan bir cümle:

“Bizim işimiz, sizin geleceğiniz”

**

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir başka üniversite ilk beş tercihine bizi yaz, yüzde 75+yüzde 25 burs kazan…

Kimileri de işe yerleşme garantisi veriyor, burs yerine… Akademisyen Doç. Dr. Emin Serin eleştirmiş iş garantisi veren üniversiteyi;

“İşe yerleştirme garantisi vererek tanıtım yapan bazı üniversiteleri sadece tebessümle (!) izliyoruz. Umarım istihdam politikaları sürdürülebilir olur.”

**

Geleceğimizi yetiştiren üniversitelerin kendilerini tanıtmak için bugüne kadar yaptıkları çeşitli etkinlikleri olumlu buluyoruz da, seyyar çığırtkanlar misali; “Gel vatandaş gel… Üniversitenin iyisi burada” bağırmalarını anlamak mümkün değil. Bunun sebebi de hükümetin “her kentte bir üniversite” sloganı ile yaptığı çalışma… Şırnak’ta üniversite kurulmuş, siz deyin ortaokul, ben diyeyim liseye benzer bir bina, kocaman bir üniversite tabelası, etrafta in-cin top atıyor, ama adı Şırnak’ta bir üniversitemiz var… “Orada bir köy var uzakta, o köy bizim köyümüzdür” misali. Soruyoruz, “Öğrencisi var mı bu üniversitenin?” diye aldığımız cevap:

“Henüz yok, ama olacak”

**

Akdeniz Üniversitesi önce öğrencilerini Ankara Üniversitesi’ne alarak 1983’de açılmıştı. Antalya’da altyapı başta olmak üzere, öğretim kadrolarını da oluşturabilmek için öğrenciler, 3. sınıfa kadar Ankara’da okumuşlardı. İlk adı Uluslararası Antalya Üniversitesi olan sonradan isim değiştirerek Antalya Bilim Üniversitesi ise aradan 30 yıl geçtikten sonra 2012’de kuruldu. Sonra pıtırak gibi AKEV Üniversitesi, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi faaliyete geçti. Kaç öğrencileri var bilmem… Manavgat ve Kepez Üniversiteleri de çok gecikmeden kurulur.

**

Türkiye'de 2017 yılı rakamlarına göre; 71'i vakıf, 104'ü devlet olmak üzere 175 üniversite faaliyet gösteriyor. Hemen tüm illerde devlet üniversitesi mevcutken, vakıf üniversiteleri genellikle büyük şehirlerde kuruluyor.

 

Türkiye'de en çok üniversitenin bulunduğu şehir, 46 üniversite ile İstanbul. İstanbul'da 9 devlet üniversitesinin yanı sıra 37 vakıf üniversitesi faaliyet gösteriyor. Vakıf üniversitelerinin yarısından fazlasının İstanbul'da kurulduğu dikkati çekiyor.

**

Durum böyle olunca da, üniversitelerin tanıtım günlerini de aşarak pazarcı esnafı gibi, daha çok öğrenci çekebilmek için çaba harcadıklarına tanık oluyoruz.

Kalite nasıl peki?…

O’nu hiç sormayın tarlayı görmeden Ziraat Fakültesi’ni, neşteri tanımadan Tıp Fakültesi’ni, Türkçeyi bile öğrenemeden Edebiyat Fakültesi’ni, kirişi, kolonu öğrenemeden İnşaat Fakültesi’ni bitiren gençlerimiz iş bulamadıkları için şimdilik sokakları arşınlıyor…

 

MAKALE YORUMLARI
Sizde Yorum Ekleyin
Erdoğan KÂHYA
Erdoğan KÂHYA
Antalya'nın Kâhyası
erdogan.kahya@antalyases.com.tr
SÜPERLİG PUAN DURUMU