HAKAN TÜTÜNCÜ SEÇİM İLAN
durali kolpak

CHP- İYİ Parti ittifakı


Türk demokrasisi son bir yıl içinde birçok “yeni” ve “ilk”le tanıştı. Alışık olmadığımız şeylerdi bunlar.

Geçmişe dönüp baktığımızda, örneğin çok partili hayata geçtikten sonra, iki siyasi partinin ortak hükümet kurmasına “koalisyon” adını verdik, bunda da hükümetlerdeki çok sesliliğin demokrasi adına iyi olacağına kendimizi inandırdık. Millet o hale geldi ki, tek başına iktidarlarla sorun çözülmüyor, koalisyonların yolunu sandıkta açtı. İktidar ortaklarını birbirleriyle geçinmeye, ülkeyi ortak akılla yönetmeye sevk etti, adeta zorladı.  

Partiler salt çoğunluğu sağlayamadığı için Mecliste başkan ve cumhurbaşkanı seçemez duruma geldiler, belki de ihtilaller ve demokrasimizdeki kesintiler de bu yüzden oldu.

***

Siyasi liderlerin iktidar kavgası bir gün geldi koalisyon dönemini bitirdi. Çocuk katili Abdullah Öcalan, yakalanınca toplumda çok prim yaptığını sanan iktidar ortağı MHP Genel Başkanı Bahçeli durup dururken erken seçim istedi, MHP lideri Bahçeli, 2002'de Başbakan Yardımcısı iken yaptığı erken seçim çıkışıyla Türkiye siyasal hayatında yeni bir dönemi başlatmıştı. AK Parti'nin 12 yıllık iktidar süreci bu seçimle başlarken, Bahçeli'nin partisi MHP ile birlikte koalisyon ortakları DSP ve ANAP seçimlerde barajı aşamayarak meclis dışı kalmıştı.

Aynı Bahçeli bu kez, koalisyonda olmadığı halde dışarıdan desteklediği AK Parti’nin tek başına iktidarında bazı sıkıntılar yaşamaya başlayınca, 3 Kasım 2019’da yapılacak olan genel seçimlere bir yılı aşkın bir zaman kala,  yeni bir erken seçim çağrısı ile sahneye çıktı ve “Türkiye bu ahval içinde 3 Kasım’ı bekleyemez Malazgirt’in yıldönümü 26 Ağustos 2018’de erken seçim yapılabilir” dedi. Erdoğan bu seçimi 24 Haziran’a aldı.

Bu seçimle birlikte ittifak sözcüğü siyaset literatürümüze girdi, belki de çıkmamak üzere. Hem Cumhurbaşkanlığı, hem 24 Haziran Genel Seçimleri’nde Türkiye saflara ayrıldı. Oy pusulasının göbeğine de mührü bassanız geçerli sayıldı ve siyasette bölünmenin tohumları da böylece atılmış oldu.

Yerel seçimlerde olur mu?

“Haydi, genel seçimdir” dedik, Cumhurbaşkanlığı seçiminde “tek kişiyi seçiyoruz olur” dedik, ama belediye başkanı ve meclis üyelerini seçeceğimiz yerel seçimlerde de ittifak geçerliliğini sürdürmeye karar verdi. Daha doğrusu Erdoğan ve Bahçeli karar verdi.

Önce AK Parti’nin her koşulunu şartsız  kabul eden MHP’nin ittifak sevdası, diğer partileri de birleşme konusunda adeta köşeye sıkıştırdı. Gittiler, geldiler ve sonunda anlaşmak zorunda kaldılar.

Şimdi ne olacak biliyor musunuz?

Bir siyasi partinin genel başkanı sandığa gidip kendi partisine değil de, ortağı partiye oy verecek. Mesela Ankara’da Bahçeli oyunu AK Parti’ye verecek.  Partisinin fanatik ülkücü üyeleri verir mi bilemiyorum ama bu yerel seçimlerde ittifakın pek akıllıca bir şey olduğunu sanmıyorum.

Allahtan diğer liderlerin oy kullanacakları şehirlerde iller kendi partilerine kaldı.

Siyasette durum budur. Antalya için AK Parti Büyükşehir adayını açıkladı. Menderes Türel. İttifakla ilgili engel kalmadığına göre İYİ Parti destekli CHP’de adayını bugün yarın açıklar. Yoksa CHP’lilerin sabrı kalmadı. Biline…

MAKALE YORUMLARI
Sizde Yorum Ekleyin
Erdoğan KÂHYA
Erdoğan KÂHYA
Antalya'nın Kâhyası
erdogan.kahya@antalyases.com.tr
SÜPERLİG PUAN DURUMU