Türkiye’nin En Büyük Yaş Sebze ve Meyve Fuarı Başladı

Türkiye’nin En Büyük Yaş Sebze ve Meyve Fuarı Başladı

 

Vali Münir Karaloğlu, Interfresh Eurasia Yaş Sebze Meyve Depolama, Ambalaj ve Lojistik Fuarı’nın açılışını gerçekleştirdi.

Vali Münir Karaloğlu, Anfaş Antalya Expo Center'da bu sene ikincisi düzenlenen Interfresh Eurasia Yaş Sebze ve Meyve Depolama, Ambalaj ve Lojistik Fuarı Açılış Töreni’ne katıldı.

Anfaş Expo Center'daki fuarın açılışına, Vali Münir Karaloğlu, İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, Antexpo Fuarcılık A.Ş Yönetim Kurulu üyesi Uğur Fora, Ankara Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Ceyhan Gündüz, Akdeniz Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı ve Yaş Sebze Meyve Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Hayrettin Uçak'ın yanı sıra, Makedonya, Letonya, Bosna Hersek, Malta ve Kırgızistan büyükelçileri katıldı.

Bir Hayalimiz Vardı İnanıp Gerçekleştirdik

Fuarda açılış konuşması yapan Vali Münir Karaloğlu, Suriye’de sürdürülen Barış Pınarı Harekâtı’nda yaşamını yitirerek şehit olan asker ve sivil vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine başladı. Antalya’nın kadim bir tarım şehri olduğunu vurgulayan Vali Münir Karaloğlu, “Antalya, yaş sebze ve meyve üretiminde adeta Türkiye’nin tarım deposudur. Ürettikleriyle sadece kendi insanını değil, ihraç ettiği birçok ülkede ki dünya insanını doyuran bir şehirdir. Tarım şehri Antalya’da geçen sene ilkini düzenlemiş olduğumuz Interfresh Eurasia Fuarı’nın bu sene ikincisini yapıyoruz. Geçen sene hayal satıyorduk. Bir hayalimiz vardı. Bu hayale inandınız, destek oldunuz ve bu sene ikincisini yapıyoruz. Her sene üstüne bir şeyler koyarak bu fuarı büyütmek ve kendi sektöründe ki öncü fuarlardan birisi yapmak durumundayız. Beceremediğimiz tek şey bir araya gelip, güçlerimizi birleştirip bir sinerji oluşturarak yol yürüme konusunda eksiklerimiz var. İnşallah eksikliklerimizi gidererek bu fuarı büyütmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Potansiyelimizi Yukarıya Çekmeliyiz

Yaş sebze ve meyve ticaretinde lojistiğin önemine vurgu yapan Vali Karaloğlu, “Türkiye önemli bir üretici ve ihracatçı ülkedir. Potansiyelimizi çok daha yukarlara çekme şansımız var özellikle depolamada, paketlemede, lojistikte, yaş sebze ve meyve sektörünün ciddi sorunları var. Türkiye’de geçen sene kamuoyunu en çok meşgul eden şey yaş sebze meyve fiyatlarıydı. Kış boyunca salatalık, domates fiyatını konuştuk. Ama esas konuşmamız gereken nokta Türkiye’nin lojistikte %30’luk bir kaybı olduğuydu. Bunu kimse konuşmadı. Fiyatları esas aşağı çekecek şeyin üreticiden tüketiciye ve tüketicinin buzdolabında ki yaş sebze meyve israfımızı %30’dan dünya standart olan %10’lara çekseydik. Zaten yaş sebze meyve fiyatlarımız %15, %20 aşağıya gelecekti. Bunu kimse konuşmadı herkes kabzımalı ve aracıyı konuştu” dedi.

Tropik Meyvelerde Ciddi Bir Üretim Artışı Var

Antalya her yıl 6,5 milyon ton yaş sebze ve meyve üretimi yapıldığına ve bunun büyük bir çoğunluğunun ise ihraç edildiğine değinen Vali Münir Karaloğlu, “Son dönemde özellikle tropik meyvelerde önemli bir atağımız var. Muz, avokado, mango, papaya gibi benzeri meyve üretimlerinde Antalya’da ciddi bir üretim var. Özellikle de muz üretiminde, Türkiye’nin şu anda 800 bin ton muz ihtiyacı var. Bunun 500 bin tonunu Mersin ve Antalya üretiyoruz. Kalan 300 bin tonu da ithal ediyoruz. Ama şu anda özellikle Manavgat bölgemizde ki muz seraları bugün ki trendle devam ederse önümüzde ki 5-6 yıl içerisinde Türkiye muz ihtiyacının tamamını karşıladığı gibi muz ihraç eden bir ülke konumunu da gelebilir. Şu anda sadece Manavgat’ta 5bin 500 dönüm muz seramız var. 2 sene önce 2 bin dönümdü. Önümüzde ki 5 yıl çerisinde sadece Manavgat’ta ki sera miktarımız 20-25 bin dönümü bulacak. Bu da Türkiye’nin muz ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu üreticilerimizin sağlayacağını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Ortadoğu Pazarına İnmemiz Lazım

Antalya’nın hedef pazarlarını büyütmesi açısından düzenlenen fuarların büyük önem taşıdığını belirten Vali Münir Karaloğlu, “Bu ve benzeri fuarlar, Türkiye’nin yaş sebze meyve noktasında üretimini, pazarlamasını ve pazar çeşitliğini arttıracak önemli fuarlardır. Bizim pazar çeşitliliği noktasında sıkıntılarımız var. Bize en yakın Pazar Ortadoğu pazarıdır. Ama biz hala Ortadoğu pazarında yaş sebze meyve olarak nerdeyse hiç yokuz. Ortadoğu pazarında Türk ürünlerini indirmemiz lazım. Bize uçakla bir saat uzaklıkta ki Ortadoğu pazarına ürettiğimiz yaş sebzeyi sokamıyorsak bir problem vardır. Bunu hep birlikte oturup çalışıp çözmemiz lazım. Bu fuarların sektörün sorunlarının ortaklaşa konuşulduğu ortak akılla ortak çözümlerin üretildiği bir platform olarak görmek lazım. Daha çok ürettiğimiz, daha çok ihraç ettiğimiz daha güçlü bir Antalya daha güçlü bir Türkiye için fuarımızın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Kurdele kesiminin ardından Vali Karaloğlu ve beraberindeki heyet stantları gezdi. 26 ülkeden 600’den fazla alım heyetinin katılması beklenen Interfresh Eurasia Yaş Sebze, Meyve, Depolama, Ambalaj ve Lojistik Fuarı 19 Ekim tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

AHMET DÖKDÖK
HABER YORUMLARI
Sizde Yorum Ekleyin
POPÜLER
SÜPERLİG PUAN DURUMU