'Pâyidar' gün sayıyor

'Pâyidar' gün sayıyor

 

Eğitim İş Sendikası tarafından hazırlanan ve destekleyicileri arasında Antalya Büyükşehir Belediyesi, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin de bulunduğu Müzikli Drama “Pâyidar”, 10 Kasım 2019 akşamı saat 19.30’da, Antalya Kültür Merkezi’nde seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.
Eğitimci ve yazar Tuncer Çetinkaya tarafından kaleme alınıp yönetilen oyunun yaratıcı kadrosu içinde Gökhan Baysan, Ercan Işkıncı, Mehmet Özkal, Ramazan Azıtepe gibi isimler bulunuyor. Müzikleri, kentimizin tanınmış topluluklarından Grup Haziran tarafından hazırlanan “Pâyidar”ın kadrosu seksen kişiyi aşıyor.
1. Dünya Savaşı’nın son günlerinde açılan oyun, Mondros’tan Cumhuriyet’in ilanına ve Atatürk’ün vefatına giden yolu kimi zaman hüzünlü, kimi zaman da coşkulu uğraklardan geçerek konu alırken; Hasan Tahsin’den Kara Yılan’a, Halide Edip’ten Mehmet  kif’e, Dürrizâde’den Türkân Örs’e, Bahriye Üçok’tan Mahatma Gandhi’ye pek çok tarihi şahsiyeti sahneye konuk ediyor. Sarıkamış’ın Çanakkale’ye, Gün Doğdu’nun Yiğidim Aslanım’a bağlandığı şarkıların yanı sıra; semahtan efe türkülerine, horondan tango ve vals’e uzanan müzikal yolculuk, oyunun tarihsel sürecine eşlik ediyor.
Hedeflerinin bir büyük ulusal öndere veda etmek olduğunun altını çizen yönetmen Tuncer Çetinkaya, emperyalizme 20. yüzyılda ilk büyük darbeyi indiren Mustafa Kemal ve arkadaşlarını anlamanın, günümüz Türkiye’sini anlamak olduğunun altını çiziyor:
“Pâyidar, Nâzım’ın dizeleriyle ‘ateşi ve ihaneti görenlerin’ destanı olarak da nitelendirilebilir. Saray’ın, Damat Ferit’in ya da Ali Kemal’lerin “çapulcu” olarak nitelendirdiği Kuva-yı Milliye’nin direniş destanını ve Atamızın önderliğinde, özgürlüğe giden yolu, amatör bir ruhla sahneye uyarlamak, bizim için bir vefa borcu idi.” 
Kadrosunda bulunan oyuncuların yanı sıra koro elemanlarının da amatör sanatçılardan oluştuğunun altını çizen Pâyidar Ekibi, oyunun, Antalya’da son yıllarda gerçekleşen en kalabalık tiyatro projelerinin başında yer aldığını vurguluyor. Erkan Can, Volkan Severcan, Serdar Orçin gibi isimlerin sosyal medyada destek verdikleri oyunun, 21 Aralık tarihinde Burdur’da ve sonrasında da değişik ilçe ve kentlerde seyirciyle buluşacağını hatırlatalım.
“Mustafa Kemaller Tükenmez!” sloganıyla yola çıkan Müzikli Drama Pâyidar, 10 Kasım 2019 akşamı saat 19.30’da Antalya Kültür Merkezi’nde coşkulu bir kalabalığa seslenmek için gün sayıyor.

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

AHMET DÖKDÖK
HABER YORUMLARI
Sizde Yorum Ekleyin
POPÜLER
SÜPERLİG PUAN DURUMU