HAKAN TÜTÜNCÜ SEÇİM İLAN
durali kolpak

Osmanlı Mimarisinde Camii Projesi

Osmanlı Mimarisinde Camii Projesi

 

Başkan Hakan Tütüncü, yapımına başladıkları Konyalılar Camii’ni, geleneksel Osmanlı mimarisinde tasarladıklarını belirterek, “Camiye bakanlar hem medeniyetimizin güzelliklerini hem de bir şehrin değişimini görecekler. Bu cami, zamana vurduğumuz bir mühür olacak.” dedi.

Kepez Belediyesi, Osmanlı mimarisinde tasarladığı ve Türk- İslam sanatlarının örneklerinin yer aldığı bir cami daha inşa ediyor.
İlçenin merkez camii olarak Yeni Mahalle’ye, 4. yüzyılın sonu ile 15 ve 16. yüzyıl geçiş dönemi Osmanlı mimarisi esas alınarak tasarlanan Çelebi Sultan Mehmed Camii kazandırılmıştı.

Gazi Bulvarı’na Osmanlı mimarisinde cami
Antalya’nın Protokol Yolu olarak bilinen Gazi Bulvarı üzerinde bulunan Konyalılar Camii de, geleneksel Osmanlı mimarisindeki bir tasarımla yenileniyor. İmara uygun şehirleşmenin tamamlandığı Düdenbaşı Mahallesi’nde, 1979’da inşa edilen Konyalılar Camii, artan nüfus ihtiyacını karşılayamadığı için yıkılarak, yeniden inşa ediliyor.
Belediye, hayırsever desteği ile 6 Eylül 2017’de temeli atılan caminin karkas inşası geçtiğimiz aylarda tamamlanmıştı.

Caminin yapımını belediye üstlendi
Mimari projesi, Mimar Sinan’ın eseri Sokullu Mehmet Paşa Camii’nden esinlenerek hazırlanan Konyalılar Camii’nin ince işlerinin yapımı da Kepez Belediyesi eliyle gerçekleştiriliyor. İhalenin resmiyet kazanması ve yer teslimi sözleşmesinin imzalanmasından sonra yüklenici firma, geçtiğimiz günlerde Konyalılar Camii’nin yapımını başlatmıştı. Bu kapsamda caminin avlusunda yer alan sosyal tesis ve minare yıkıldı.

Tütüncü mimari tasarımı inceledi
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, ince işlerinin yapımının başlamasından sonra cami şantiyesini 2. kez ziyaret etti.  Yüklenici firma temsilcileriyle inşaat alanını gezen Başkan Tütüncü, daha sonra bilgisayar ekranında caminin mimari tasarımını inceledi.  

“Camiyi yapma sözümüzü tuttuk”
Tütüncü,  yaptığı açıklamada, “Düdenbaşı Mahallesi’ne, Konyalılar Camii'ni kazandıran hemşerilerimize bir sözümüz vardı. Konyalılar Camii’nin yerine güzel bir cami inşa edecektik. Çok şükür, bu sözümüzün arkasındayız. Sözümüzü en güzel şekilde yerine getirebilmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.
Geçtiğimiz aylarda caminin ince işlerinin yapımıyla ilgili ihalesi tamamlanmıştı, yer teslimi yapıldı ve inşaata başlandı.”ifadesini kullandı.

Caminin ismi yine Konyalılar Camii olacak
Antalya'ya, mimari anlamda da örnek ve her birisi zamana birer mühür olan mabetler kazandırdıklarına işaret eden Tütüncü, açıklamasında şunları kaydetti: “İşte bu mabetlerden bir tanesi de protokol yolu dediğimiz Gazi Bulvarı üzerine eski Konyalılar Camii’nin olduğu yere kazandırdığımız bu camimizdir. Bu cami, bölgenin gelişimi ile alakalı bize fikirler de verecek. Çünkü eskiden bu bölge, gecekondu mahallesi iken burada yaşayan hemşehrilerimiz kendi imkânları ile küçük bir cami meydana getirmişlerdi. Ağırlıklı olarak burada da Konyalı hemşerilerimiz olduğu için adına da Konyalılar Camisi demişlerdi. Artan nüfusa cevap veremeyen bu camimizi yıkarak, yeniden inşa ediyoruz. Yeni caminin ismi de geçmişe hürmeten Konyalılar Camii olacak.”

Türk İslam Sanatları müzesi gibi olacak
Başkan Hakan Tütüncü, caminin geleneksel Osmanlı mimarisinde tasarlandığı bilgisini paylaşarak, şunları söyledi: “Yeni Konyalılar Camii, Mimar Sinan’ın eseri Sokullu Mehmet Paşa Camisi örnek alınarak tasarlandı. Sokullu Mehmet Paşa Camii'nin sanat tarihimizde çok önemli izleri var. Bu sanatsal ayrıntıların tamamının Konyalılar Cami’nde gün yüzüne çıkaracağız.  Camimiz, adeta Türk İslam Sanatları müzesi gibi olacak.  İnşallah hemşerileriniz burada namazlarını huşu içerisinde kılmanın lezzetini tadacaklar.”

Belediye eliyle caminin yapımı tamamlanacak
Mabetlerin, sivil mimarinin en önemli eserleri olduğuna dikkat çeken Başkan Tütüncü, “Dünyanın her tarafında mabetler sivil mimarinin ilk göze çarpan yapılarıdır.  Bu anlamda Konyalılar Camii, zamana vurduğumuz bir mühür olacak. Camiye bakanlar aynı zamanda kendi tarihimizi, medeniyetimizin güzelliklerini ve bir şehrin değişimini görecekler. Bu hayrı başlattığımız hemşehrilerimize teşekkür ediyorum. Belediyenin imkânlarıyla bu caminin yapımını tamamlayacağız.”
Şantiye gezisinde yer alan Düdenbaşı Mahalle Muhtarı Murat Mirze de Konyalılar Camii’nin yapımının belediye eliyle tamamlanacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  

Bu haberle ilgili görüntülere aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

http://ftp.kepez-bld.gov.tr/

 

 

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

AHMET DÖKDÖK
HABER YORUMLARI
Sizde Yorum Ekleyin