HAKAN TÜTÜNCÜ SEÇİM İLAN
durali kolpak

MUÇEV Şirketi Nereden Çıktı?

MUÇEV Şirketi Nereden Çıktı?

Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Yönetim Kurulu’nda eski ve yeni AK Partililerin bulunduğu MUÇEV A.Ş’ye; Muğla’dan sonra Antalya ve sahil kentlerindeki Belediyelere tahsis edilen deniz kıyısındaki alanların, belediyelerin görüşü bile alınmadan uzun süreli, ihalesiz verilmesini eleştirerek Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şirketi sordu.

 

Subaşı, Kamuya ait yerleri ihalesiz alan MUÇEV şirketinin nereden çıktığını merak ettiklerin belirterek, ‘’Hükümet şimdi de sahilleri peşkeş çekiyor’’ dedi.

 

Hasan Subaşı, soru önergesinde, son olarak Tabiat Varlıklarını koruma Genel Müdürlüğü ile MUÇEV Tur. Tic. Ltd. Şti arasında 07.07.2020 tarihinde imzalanan kira sözleşmesiyle 10 yıl süreyle kullanımı Demre Belediyesi’ne ait Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesinde bulunan yüzer iskele, dolgu alanı ve denizsel alanın MUÇEV’e teslim edildiğini hatırlatarak, ‘’Demre belediyesinin önemli bir gelir kaynağı olan ve büyük bir bölümü günübirlik tekne turu düzenleyerek geçimin sağlayan teknecilerin ücretsiz kullandığı alanın ihaleye çıkılmadan, duyurusu yapılmadan 10 yıllığına kiralanması kamuoyu vicdanını yaralamakta ve kamunun şeffaflığına zarar vermektedir’’ dedi.

 

Merkezi Muğla olan şirkete, daha önce de Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Erikli, Yayla, Danişment ve Mecidiye köylerindeki kumsal ve kıyılarda bulunan 11 adet alanın 10 yıllığına kiralanmasının basında yer aldığını hatırlatan Antalya Milletvekili Subaşı, şirkete kısa süre içinde verilen diğer yerleri şöyle sıraladı:

 

‘’Akyaka, Kadınazma, Akbük koyu, Ölüdeniz Belcekız, Kumburnu, Çalış, Şat Burnu, Sarıgerme plajı, Kız kumu, Datça iskele plajı, Datça Kargı koyu, Bodrum Gümüşlük plajı, Bodrum Bitez, Datça Korubük, Karaincir, Marmaris Karacasöğüt iskelesi, Fethiye Kayaköy Gemiler Koyu, Datça Selimiye iskelesi ile Göcek Fethiye Belediyesi yat bağlama iskelesi de aynı biçimde ihalesiz ve yerel yönetimlerim görüşleri alınmadan MUÇEV A.Ş’ye verilmiştir. Görünen o ki, Antalya’dan Çanakkale’ye kadar aşamalı olarak gözde turizm kıyıları bu şirkete tahsis edilecek.’’

 

Yönetiminde ilginç isimler

 

Araştırmalara ve duyumlara göre MUÇEV Şirketi’nin paravan yapılarak Muğla Valiliği bünyesinde önce Ldt. Şti olarak kurulduğunu, daha sonra Valiliğin devre dışı bırakılarak Anonim şirket statüsüne geçirildiğini söyleyen Hasan Subaşı, yine duyumlara göre şirketin yönetim kurulunda, AKP eski Milletvekili Cengiz Kaptanoğlu’nun kızı Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) Başkanı Şadan Kaptanoğlu Dikici, yolsuzluk soruşturmaları sürecinde Milli Gemi ihalesine yönelik tapelerle tartışma yaratan Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete (Muğla Ak Parti il başkanı Kadem Mete‘nin amcası ) ve Hürriyet Gazetesi Yazarı Yusuf Fatih Çekirge ile Tezcan Yaramancı, Ömer Faruk Miras ve İlker Meşe’nin bulunduğunu öğrendiklerini dile getirdi.

 

Hasan Subaşı, sahillerin ve iskele alanlarının özel bir şirkete, ihale, ilan ve duyuru yapılmadan uzun sürelerle kiralanması konusunda Bakanlığını açıklama yapması gerektiğini vurgulayarak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplandırması istemi ile Aşağıdaki soruların cevaplandırılmasını istedi;

 

1-Demre belediyesinin denetimi ve tasarrufunda hizmet veren Kekova iskelesi neden bilgi dahi verilmeden belediyenin tasarrufundan alınmıştır?

 

2 - Kıyılarda ve deniz alanlarında kolayca Bakan Olur'u ile kiralamalar yapan Muçev Yönetim Kurulu ve şirket ortakları kimlerden oluşmaktadır?

 

3- Bugüne kadar hangi kıyı ve sahiller, iskele ve denizsel alanlar MUÇEV’e kiralanmıştır? Kekova iskelesi ne kadar süre ve bedelle kiralanmıştır?

 

4- Kiralama işlemleri hangi kanun ve yönetmelik kapsamında ihale, ilan ve duyuru yapılmadan gerçekleştirilmektedir?

 

5- Vatandaşların anayasal hakkı olarak kıyılardan ve denizlerden özgürce faydalanması hakkına zarar veren bu kiralamaların iptal edilmesi konusunda Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?

 

6- Bahse konu kiralamaların iptal edilmesi amacıyla Bakanlığınıza açılan veya derdest olan davalar var mıdır?

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

AHMET DÖKDÖK
HABER YORUMLARI
Sizde Yorum Ekleyin