HAKAN TÜTÜNCÜ SEÇİM İLAN
durali kolpak

Korkuteli’nde elma üretimi can çekişiyor!

Korkuteli’nde elma üretimi can çekişiyor!

 

Milletvekili Cavit Arı Korkuteli ilçesinde devam etmekte olan armut hasadına katılarak üreticileri ziyaret edip çalışanlara kolaylıklar diledi.

Ayrıca üreticilerin sorunlarını dinleyip üretimle ilgili bilgi alan Milletvekili Cavit Arı; “Korkuteli ilçemiz özellikle meyvecilikte önemli bir ilçemizdir. Elma üretiminde önemli bir potansiyel bulunmaktaydı ancak Korkuteli’nde elma üretimi çok gerilemiş durumda olduğunu üzülerek görmekteyiz. Yaklaşık 25 bin dönüm elma dikili alandan ancak 10 bin dönümü kalmış durumda. Bu yıl elma kalitesinin de düşük olduğunu görüyoruz. Öyleki ürünün %60 miktarı meyve suyu fabrikasına gönderilmiş. Burada da fiyat 600 kuruşla başlamış şimdi 350 kuruşla devam etmekte. Yıl içinde üretim giderleri neredeyse 1,5 tl civarındadır. Girdi maliyetleri çok yüksektir. Üreticimiz maalesef zarar ettiği için artık elma üretimini bırakmıştır. Bu durum elma diyarı olarak bilinen Korkuteli için büyük kayıptır.

Korkuteli’nde çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olarak gözüken dikili alanda yaklaşık 35.000 dönüm armut bulunmaktadır. Özellikle karyağdı armudu olarak bilinen Ankara armudunun en önemli merkezi Korkuteli’dir.

Korkuteli armut alanında marka haline gelmiştir. Özellikle Bayat Köyü bölgesi armutta merkez durumundadır. Öyleki ismi Ankara olan armut dahi en çok Korkuteli’nde yetişmektedir. Ancak bu yıl rekorte %30 oranında düşmüştür. Üreticimiz beklediği ürünü yakalayamamıştır. Özellikle girdi maliyetleri çok yüksektir. Gübre ve ilaçlama maliyeti geçen yıla göre iki kat artmış durumda. Tarımsal sulamaya yine iki kat zam gelmiş, bir dönüm alan 100 tl’ye sulanır olmuş ve yine tarımsal amaçlı kullanılan elektrik çok pahalanmıştır. Bunun neticesinde üretici gerektiği şekilde bakım yapamamıştır. Bu durumda sonuçta ürün miktarına olumsuz etki yapmıştır. Üreticilerimizden aldığımız bilgiye göre bir kg armutun üretim maliyeti 1,3 tl’dir. Soğuk hava deposu masrafı 300 kuruş olup toplam maliyet 1,6 tl’yi bulmaktadır. Şu an armut zaten 1,6 tl ile 2 tl arası ancak satılabilmektedir. Bu durumda üreticimiz zarar etmekte emekleri boşa gitmektedir.

Bu konularda devletin doğru desteklemeler yapması beklenilmektedir. Aksi halde meyvecilik Korkuteli’nde tamamen bitme noktasına gelecektir. İlçemiz ve Ülkemiz adına büyük kayıp olacaktır.” dedi.

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

AHMET DÖKDÖK
HABER YORUMLARI
Sizde Yorum Ekleyin