‘EXPO ile Antalya barışmalı’

‘EXPO ile Antalya barışmalı’

 

 

Yapıldıktan sonra birçok olumsuzlukla adı geçen, yaklaşık 1.8 milyar lira harcandığı söylenen EXPO 2016 alanının tekrardan Antalya’ya kazandırılması için çalışmalara başlayan Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Sözen, yaptığı basın toplantısında, geçmişte yaşanan olumsuzlukları geçmişte bırakmak gerektiğini vurgulayarak, “Gelin Antalya’ya sahip çıkalım. Ben EXPO ile Antalya’yı barıştıracağım” dedi

 

Dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olarak kabul edilen Dünya Botanik Expo’su, ‘Expo 2016 Antalya’ adıyla ve ‘Çiçek ve Çocuk’ temasıyla Antalya’da gerçekleşen EXPO 2016 yapım aşamasında ve sonrasında birçok sorunla anıldı. Yapılan 23 Nisan 2016’da başlayan ve 29 Ekim 2019’a kadar açık kalıp bünyesinde birçok konser ve etkinliği barındıran EXPO 2016’nın sorumluluğu, 2018 yılında Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne devredildi.  EXPO ile alakalı değerlendirmelerde bulunmak ve çözüm önerileri sunmak amacıyla basın mensupları ile bir araya gelen Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Sözen, Antalya’nın EXPO’ya sahip çıkması gerektiğini vurgulayarak, geçmişte yaşanan olumsuzlukların bir kenara bırakılmasını ve yarının tasarlanması gerektiğini söyledi.

 

 “Havaalanına 7 dakika uzaklıkta”

Expo’nun 6 aylık süreci tamamladıktan sonra Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından sevk ve idaresi talimatlandığını belirten Mustafa Özen, “Bundan önce EXPO unutulmuş biz de devletin bize emaneti ve biz de emanete sahip çıkarak yeni çalışmalar yapmaya başladık. 54 ülke vardı ve iki ülke dışında 52 ülke bahçesi alanımızda mevcut. EXPO, 7 dakika havalimanına uzaklıkta ve yeterince büyük bir otopark ve sahillere de yakın bir yapımız” dedi.

 

“Daha da güzelleştirdik”

1 Haziran 2018’de devir işleminden sonra sosyal medyada tanıtım çalışmaları yaptıklarını ifade eden Özen, “Sosyal medyada da tanıtım çalışmaları yaptık. Biz teslim aldığımızda tablo çok iyi değildi ve biz bu alandaki bazı bölümleri daha da güzelleştirdik. Kendimizle gurur duyuyoruz. Burada bazı alanlar kiraya verildi, değerlendirmek için. Antalya'da ilk kez çocuk golfu alanı oluşturduk” diye konuştu. Alanda 7 bölge evleri, çocuk bilim ve teknoloji merkezlerinin mevcut olduğunu belirten Özen, alanda çocuk adasının olduğunu da belirtti. Özen, “2019 yılında burayı aldıktan sonra birçok konser düzenledik ve ilk kez alanda flyboard gösterisi gerçekleştirdik. EXPO’yu teslim aldığımızda bir algı vardı. EXPO’nun sorunu diye düşünmeye başladık. İnsanlar EXPO kapalı, EXPO bitmiş tükenmiş ve içerisi ücretli diye bakılıyordu. 2019 23 Nisanda burada festivaller düzenleyerek buranın daha tanınırlığını sağlamak için çalışmalar yaptık. En yüksek noktandan ilk kez golf turnuvası gerçekleştirdik. Kulenin üzerinden havuzun içerisine yapılan bir golf yarışı düzenledik ve bu da dünya da önemli bir etkinlik oldu. Bu çalışmalar geleneksel hale gelerek 2020 yılında da devam edecek” şeklinde konuştu.

 

EXPO turizmden yararlanamıyor

Alanda konser, festival ve nevruz etkinliklerinin düzenlendiğine dikkat çeken Mustafa Özen, bu tür etkinlikleri yapmaya devam edeceklerini söyledi. Özen, “Vatandaşlarımız alanda radyasyonla ilgili oluşturduğumuz kaktüs bahçelerindeki bitkileri götürdüler. Biz alanın daha fazla kullanılması için bir reçete ortaya koyduk. Biz alanı bir kasaba olarak yönetiyoruz. Bir vatandaşımız buraya geldiği zaman en az 2 saat vakit geçirmesi gerekiyor. Bunun içinde vermiş olduğumuz hizmetler var. Bir yıldır bu alana bakan bu alanı yerinde gören ve emek harcayan birisi olarak buranın kurtuluşu olarak bunu görüyoruz. Bunun bir tanesi 14 milyon yabancı turisti ağırlayan bir şehir. 14 milyondan bu alan hiç yararlanamıyor. Bunun olması için turizm sektöründe olan erken ve geç check out sistem için EXPO alanının kullanılması talimatının vermesi gerekiyor birilerinin. Bu çok büyük bir kitleye hitap eden sistem. 6-7 milyon turiste hitap eden bir sistem. 6-7 milyon insandan 1 Euro olarak yararlansak yılda 6-7 milyon Euro para yapar. Bu da EXPO’nun ciddi olarak ayakta kalmasını sağlar” dedi.

 

‘EXPO’ya sahip çıkın’

Antalyalıların EXPO alanına sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Özen, 2 milyon 400 insanın bunu anlaması gerektiğini dile getirdi. Expo alanı içerisinde yer alan yeşil alana bakılmazsa kuruyacağını ifade eden Özen, EXPO’yU sadece bir kuruma bırakmanın yetmeyeceğini dile getirdi. Özen, “EXPO ile şehir bütünleşsin dedik, teklif ettiğimiz kişilerden ilk tepki oraya kim gidecek oldu. EXPO alanını 2016’da olduğu gibi bu şehrin dominantlarından birinde olsun istedik. Bu alan Antalya’yla bütünleşecekse bu bir elzemdir. Bütün aktörler elini taşın altına koyacak ve sorumluluğu yerine getirecek” diye konuştu.

 

‘Özelleştirilmemeli’

EXPO’nun dünene dair keşke oraya yapılmasaydı gibi eleştirilerin EXPO’nun yarınına ve bugününe katkı sunmadığını ifade eden Özen, ortada doğru ya da yanlış yapılmış bir ederin olduğuna dikkat çekti. Mustafa Özen, “Üzerimize düşen bu büyük yatırımı fırsata dönüştürmek. Antalyalıların olduğu sahip çıkması gerektiğini herkesin bilmesi gerekiyor. Bu alan yoksa hava şartlarını görüyorsunuz. 500 dönüm yeşil alan kurur gider. Burayı sadece bir kamunun mücadelesiyle ayakta tutamayız. Burası özelleştirme kapsamında olan bir alan ama ben Antalyalı olmadığım halde bu alanın özelleştirilmesini asla istemem. Ben hiçbir Antalyalının da buranın özelleştirilmesini isteyeceğini düşünmüyorum. Buraya sahip çıkmalıyız. Ben her seferinde buraya evinize hoş geldiniz diyorum. Burası Antalya’nın ve Antalyalıların. Dolayısıyla bu kapsamda şehirle EXPO arasında olan kırılganlığı yok etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

‘İlçe belediyeleri dönüş yapmadı’

9 tane ilçe belediyesine yazı yazdıklarını ve her bir ilçenin bahçesini olduğunu belirten Özen, ilçe belediyelerine bahçelerine sahip çıkmaları gerektiği çağrısı yaptığını dile getirdi. Özen, “Bütün kamu kuruluşlarına ve belediyelere yazı yazdık. Planlanan bütün etkinlikler için EXPO’nun hazır olduğunu belirttik. Tüm turizm acentelerini davet ettik. Gelin en azından turizm ayağının birini EXPO kulesine alın dedik. STK’larını çağırdık ve en çok dönüşü onlardan aldık. Turizmcilerden dönüş alamadık. Sadece bir tane ilçe belediyesi geri dönüş yaptı. Onda da bahçeyi EXPO’ya hibe ettiklerini belirtti” dedi.

 

‘EXPO ile Antalya’yı barıştıracağım’

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin neden EXPO’da yapılmadığını dile getiren Mustafa Özen, “Bundan daha güzel bir tanıtım mı olur? Geçen haftalarda Jennifer Lopez geldi. Konser burada yapılsaydı. Böyle bir fırsat kaçırılmazdı. Bir belediyemizin yapacağı konser var. Neden burada yapılmıyor? Bu şehrin belediye başkanları, bu kadar duyarsız kalmaya devam etseler de ben EXPO ile Antalya’yı barıştıracağım” şeklinde konuştu. DİLAN ERAY

 

 

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

AHMET DÖKDÖK
HABER YORUMLARI
Sizde Yorum Ekleyin
POPÜLER
SÜPERLİG PUAN DURUMU