Eğitime Uzak Kalsak da Projelere Yakınız

Eğitime Uzak Kalsak da Projelere Yakınız

 

Aksu ilçesi Topallı ortaokulu öğrencileri, covid 19 sebebiyle okullarına uzak kaldıkları bu dönemi  bir çok projeyle taçlandırdı. Öğrenciler, 2020- 2021 yılında 3 farklı eTwinning projesi  ve 2 farklı Tübitak yarışma projesi oluşturarak bu yılı kendilerini geliştirecek etkinliklerle dopdolu hale getirdiler.

Okulun 6. ve 7.sınıf öğrencilerimizden Emine Seçil g. , Nisa Y., Ömer T., Efe Ömer T., Türkan K., Ayşe Tuğçe A. ve Yasin Mert O. ‘ın oluşturduğu okul eTwinning  kulubü, bu yılı canla  başla çalışarak ve projeden projeye koşarak geçirdiler. Hem evde geçirdikleri sürede öğrenmeyi aktif kıldılar hem de okul kazanımlarına ilave birçok yeterlilik kazandılar. Proje tabanlı öğrenmenin olumlu katkıları öğrenci, veli ve öğretmen anketleri yoluyla da değerlendirildi. Okulun İngilizce öğretmeni  Yasemin Ayar Karaman, projelerin danışmanlığını üstlendi. 

2020-2021 eTwinning Projeleri

1- Geçmişin Gizemi Çöz Bakalım Bu Sözleri

Topallı Ortaokulu  1. Dönem “geçmişin gizemi, çöz bakalım bu sözleri” eTwinning projesini 10 Türk ve 1 Azeri okul ortağı ile yürüttü. Bu okulun,  ilk eTwinning proje deneyimi oldu. Türkiye’nin birbirinden farklı şehirlerinde  11 farklı danışman ve öğrenci grubu bu süreçte birlikte çalıştı. Öğrencilere atasözü ve deyimleri öğretip, bu sözlü kültür mirasımızı hem daha çok kullanmalarına teşvik etmek hem de bunu yaparken dijital becerilerini arttırmak hedeflendi. Öğrencilerimiz internet ortamında anketler, karikatürler, animasyon filmleri, üç boyutlu maketler hazırladılar. Her hafta farklı bir etkinlik ile çalışmalarını yürütüp , 5 ay sonunda başarı belgelerini aldılar.

      

2- Etwinning Gelişim Atölyesi

Okul  2. Proje olarak “etwinning gelişim atölyesi” nde yer aldı. Öğrencilerin 21. Yüzyıl yeterliliklerini arttırmak, bilişim ve enformasyon teknolojilerini etkin kullanmalarını sağlamak ve web 2.0 araçlarına aşinalıklarını ve yeterliliklerini arttırmayı hedeflendiği bu projede, öğrenciler logo ve afiş tasarımı yaptılar, video çektiler, sanal sergi hazırladılar, fotoğraf düzenleme, tasarlama gibi etkinliklerde yer aldılar. Bu projeyi de başarıyla tamamladılar.

   

3-Kadın Bilim İnsanlarını Tanıyorum

Okulda yürütülen 3. eTwinning projesi “Kadın Bilim İnsanlarını Tanıyorum”  10 Türk, 4 yabancı ortak ile koordineli çalışılarak tamamladı. Türkiye’nin dört bir yanından öğrenciler olduğu gibi, Sırbistan, Romanya ve Ürdün okulları ile de çalışma ortak yürütüldü. Bilim uğruna emek vermiş kadın bilim insanlarının çalışıldığı bu projede hem öğrencilerimiz birçok bilimsel gelişmeyi, icat ve keşfi tanıdı hem de kadınların bilimdeki yerini ve çalışma alanlarını öğrendi. Proje başında bir kadın bilimci ismi bile söylemeleri zor iken bittiğinde en az 20 farklı kişiyi rahatlıkla anlatabilecek düzeyde öğrendiler. Bunu yaparken yabancı dili aktif kullandıkları için dil yeterlikleri de olumlu yönde etkilendi. E-kitap ve dijital pano hazırlama, 14 ortak okulla akrostiş şiir oluşturma, şarkı sözü yazma ve söyleme, yapboz , bulmaca ve oyun hazırlama, deney günleri gibi çok çeşitli aktivitelerle bezenen projede, öğrenciler eğlenerek öğrendiler.

 2204-b Tübitak Ortaokul Öğrencileri 15. Araştırma Projeleri Yarışması

Her yıl Türkiye çapında düzenlenen bu yarışmaya, bu yıl Topallı ortaokulu 2 farklı alanda proje ile katıldı. Proje katılım son tarihi 2 Nisan itibariyle, tüm katılımcılar için heyecanlı bir bekleme süreci başladı. Gönderilen projeler  incelenip, elenecek ve 7 ilde düzenlenecek bölge sergisi için 100er proje, mayıs ayında jüri tarafından seçilecek. Bölge sergilerinde jurilere yapılacak sunumlar neticesinde bölge finalistleri belirlenip, Türkiye finaline katılacaklar. Antalya ili Konya bölgesine bağlı ve Konya sergisine seçilen projelerden biri olabilmek için öğrenciler çok uğraştı. Dileğimiz öğrencilerin emeğinin güzel haberler ile taçlanması elbette.

 Proje 1- Türkçe Tematik Alanı

Okulumuz 6. Sınıf öğrencilerinden Emine Seçil G. ,danışman öğretmeni Yasemin Ayar Karaman eşliğinde Türkçe alanında Dil ve Edebiyat kategorisinde hazırladığı projesi ile yarışmaya katıldı. Türkçe dersinde öğrenmekte ve kullanmakta zorluk çekilen söz öbeklerini daha kalıcı ve eğlenerek öğrenmek mümkün müdür? Ne gibi etkinlikler ile bu sağlanabilir? Sorularından yola çıkarak bir öğrenme tasarımı ile yarışma projesini  hazırladı. Önerdiği model bir çok derse transfer edilebilir nitelikte ve çoklu zeka kuramını dikkate alır şekilde tasarlandı.

Proje 2-  Tarih Tematik Alanı

Okulumuz 6. Sınıf öğrencilerinden Ayşe Tuğçe A., danışman öğretmeni Yasemin ayar karaman eşliğinde Tarih alanında Bilim tarihi ve Felsefesi kategorisinde hazırladığı projesi ile yarışmaya katıldı. Kendi problem cümleleri ile yola çıkan öğrencimiz, ölçek hazırlama, ön test uygulama, analiz yapma gibi safhaları gerçekleştirip, birçok etkinlik yapıp, bu etkinliklerin sonucunu son test uygulayarak ölçüp raporlaştırdı. Alana katkı sağlayacağını düşündüğü  bu projede, öğrencimize başarılar diliyoruz.

     

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

AHMET DÖKDÖK
HABER YORUMLARI
Sizde Yorum Ekleyin
POPÜLER
SÜPERLİG PUAN DURUMU