HAKAN TÜTÜNCÜ SEÇİM İLAN
durali kolpak

Demre'de ejder meyvesi üretildi

Demre'de ejder meyvesi üretildi

 

 ANTALYA'nın Demre ilçesinde ilk kez pitaya (ejder meyvesi) üretildi.


Demre'de zirai ilaç bayiliği ve örtü altı seracılık yapan ziraat mühendisi Kadir Çınar, seracılıkta maliyetler ve pazarlama sorunlarının artması üzerine alternatif ürün arayışına girdi. Hem kendisi ve hem de müşterilerine örnek olmak isteyen Çınar, Mersin ve Antalya'nın Gazipaşa ilçesindeki tropikal meyve seralarını gezdi. Gazipaşa ve Mersin'de seralarda üretilen pitayanın Demre'de yetişebileceğini düşünen Kadir Çınar, Gazipaşa'dan 200 pitaya fidanı alarak 2 dekarlık serasının bir bölümüne dikti. Kadir Çınar, ilk diktiği fidanlardan 13 ay sonra meyve almaya başladı.


Kadir Çınar, "Seracılığın klasik ürünleri olan domates, biber, salatalık gibi ürünlerde girdi fiyatları çok arttı. Pazar sorunları yaşanmaya başladı. Bunun için hem kendim hem de müşterim olan seracılara örnek bir üretim yapmak için arayışa girdim. Yaptığım araştırmalar sonucunda pitayanın Demre'de yetişebileceği kararına vardım. İlk diktiğim fidanlardan tam 13 ay sonra ilk ürünü aldım. İlk yıl bir direkteki 4 fidandan 15- 20 arası meyve almaya başladım. İkinci yıl bir direkten 40- 60 arası meyve alacağım. Şu anda tanesini 15 liradan satıyorum. İkinci yılın sonunda bir dekar pitaya serasından 50- 60 bin lira almayı hedefliyorum" dedi.


Ziraat mühendisi olarak üretimde alternatif bir ürün sunmanın mutluluğunu yaşadığını aktaran Kadir Çınar, "Artık seralarda klasik ürünler yerine, pazar sorunu olmayan, daha az masrafı olan ürünlere yönelmek zorundayız. Pitaya da bunlardan biri. Pazar sorunu yok. Seradayken satmaya başladım. Getirisi çok daha fazla. Masrafı ise normal sera ürünlerine göre işçilik, ilaçlama, gübreleme ve sulama maliyetleri çok düşük. Bir defa ilaç masrafı, normal seradan yüzde 60- 70 daha az. Çünkü ağaç hastalıklara son derece dayanıklı. Yazın haftada bir kez sulama yeterli. Demre'nin iklim koşulları pitayanın yetişmesine çok uygun. Nem pitaya meyvesinin kalitesini ve lezzetini artırıyor. Demre'de de iklim çok nemli. Sadece yazın çok sıcağa karşı, seranın plastik örtüsüne gölgeleme yapmak gerekiyor. Yoksa aşırı sıcak ürünün ağacın dallarını yakıyor" diye konuştu.

 

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

AHMET DÖKDÖK
HABER YORUMLARI
Sizde Yorum Ekleyin