Covid-19 sonrası küresel güvenlik sorunları konuşuldu

Covid-19 sonrası küresel güvenlik sorunları konuşuldu

 

Antalya’da Salı Sanayici, İşadamları ve Kanaat Önderleri Grubu’nun (SALI GRUBU)  4’üncü Dijital Zoom toplantısında Covid- 19 sonrası küresel güvenlik sorunları konuşuldu.

Muharrem  Koç başkanlığında gerçekleştirilen dijital toplantıya Salı Grubu üyelerinin yanı sıra; aralarında  Antalya Gazeteciler Cemiyeti  Başkanı Mevlüt Yeni ile ekonomi yazarı Hakan Çınar’ın da  bulunduğu yurt içinden ve yurt dışından yaklaşık 30 kişi katıldı.  

İŞLER DAHA DA KARIŞACAK

Salı Grubu üyelerinden Hava Kuvvetleri  eski İstihbarat Daire Başkanı  emekli  Albay Gürsel Tokmakoğlu, dijital toplantıda Covid- 19 sonrası küresel güvenlik sorunları konusunda bir sunum yaptı.  Tokmakoğlu, Çin’deki bir hayvan pazarından çıktığı tespit edilen bu virüsün politik bir malzeme olarak da kullanıldığına dikkat çekti. Tokmakoğlu,  COVİD sonrası dünyada işlerin düzelmek yerinde daha da karışabileceğini iddia  etti.

DENGELER OTURMADI

Tokmakoğlu,”COVİD sonrası İşlerin düzeleceğini değil, daha çok karışabileceğini işaret edebiliriz. Çünkü dengeler oturmamış durumda. Ama bu aynı zamanda fırsatları da doğuruyor. Çok akıllı davranan ülkeler veya yönetimler bu süreçte bu karışık ortamdan kendilerine bir yön bulup avantaj elde edebilirler ” dedi.

AFRİKA’DAKİ SAVAŞ KIZIŞACAK

Rusya’nın Covit salgınından sonra da stratejik değerinde bir kayıp olmayacağını anlatan Tokmakoğlu, “Önümüzdeki dönemde Afrika’da rant savaşı  gündeme gelecek. Oraya  Çin oraya yerleşmiş durumda. Para olarak nüfus olarak yerleşmiş durumda. Bütün projeleri onlar alıyorlar. Rusya ise Sovyetler Birliği dönemindeki gibi yine genişlemek istiyor. Ama Rusya’da işler bilinen usullerle yürümüyor” diye konuştu.

SURİYE’DEKİ KRİZ

Tokmakoğlu, Suriye’deki krizin  çözümü için ise Beşar Esat’ın gitmesi gerektiğini ileri sürdü. Esat gittiği zaman Rusya’nın güvenlik anlaşmasının da fesih olacağını anlatan Tokmakoğlu, “Esat’ın gitmesi   beklenecek. Burada Rusya’nın ABD ve diğer muhataplarla pazarlık yapması gerekiyor. Ama Rusya ‘ben sizle anlaşmam’ der gibi bir yol izliyor. Bu bir problem.   Bu nedenle NATO da devreye girebilir” diye konuştu.

AB DAĞILMAYA KARAR VERSE  5 YIL SÜRER

Ekonomi yazarı Dr. Hakan Çınar da  İstanbul’dan konuk olduğu dijital toplantıda; “Çok enteresan bir süreçten geçiyoruz. ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarından sonra barış konuşulmaya başlandı. Sonra bir COVİD salgınıyla karşılaştık. ‘Avrupa Birliği dağılır mı diye konuşulmaya başlandı. Avrupa Birliği dağılmaya karar verse bile en az 5 yıl geçer. Çünkü Avrupa Birliği o kadar yavaş ve demokratik, kararları çok yavaş alıyor. Dağılmaya karar vermeleri bile zaman alır. Ama ben dağılacaklarını da çok düşünmüyorum açıkçası. Bizim  ‘Avrupa Birliği, Çin, ABD ne olur’ diye bakmaktansa,  kendimize bakmamızın daha doğru olduğunu düşünüyorum.  Kendi ekonomimizi, kendi pozisyonumuzu doğru bir şekilde yönetmemiz gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

EKONOMİDE PANDEMİ KRİZİ YENİ BAŞLIYOR

Virüs salgınının ekonomiyi derinden etkilediğini anlatan Hakan Çınar, “Bugüne kadar birçok kriz yaşadık. Sanayicilerin, tüccarların yaşadığı krizleri görmüştük. Ama  esnafın dibine kadar inen bir krizi hiç yaşamamıştık. ‘Biz krizlere alışığız.  Tecrübeliyiz’ diyoruz. Ama; bu boyutta bir krize alışık değiliz.  Avrupa da alışık değil. Hiçbirimiz değiliz. Amerika da değil. Zaten tüm başkanlar sendelediler. Çin de dahil olmak üzere belli ölçüde yönetmeye çalıştılar. Ama sonuçta bir kaos içerisine girildi. Biz ise bir takım şeyleri öteleyerek bugünlere geldik. Vergileri öteledik. Kirayla ilgili hukuki yollarda bir takım düzenlemeler yapıldı. Uluslararası ticaretle ilgili bir takım düzenlemeler yapıldı. Normalleşme süreci sadece sağlıkla ilgili değil. İnsan sağlığı ile ilgili bir takım iyileşmeler görüyoruz ama; ekonomik açıdan baktığımızda  ciddi manada bozulmuş vaziyette. İlginç bir dönemden geçiyoruz. Türkiye’nin avantajlı olabileceği noktalar da var. Türkiye’nin önünde tekstil ve maske ihracatı konusunda önünde bir fırsat var. O fırsatı daha iyi değerlendirmemiz lazım. Bu süreci iyi mi yönettik, kötü mü yönettik sorusunun cevabını  görmek için aslıda daha erken. Daha Türkiye’de pandemi krizi bitmedi daha yeni başlıyor.  Şirketlerin sağlığı çok ciddi bozuldu . Ekonomideki sıkıntıları aşmamız için bizleri zor günler bekliyor” dedi.

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

AHMET DÖKDÖK
HABER YORUMLARI
Sizde Yorum Ekleyin
POPÜLER
SÜPERLİG PUAN DURUMU