'Antalya'da yangınlar azaldı'

'Antalya'da yangınlar azaldı'

 

Antalya’da Salı Grubu toplantısına katılan Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici bu yıl hem çıkan yangın sayısında, hem de yanan alan miktarında azalma meydana geldiğini açıkladı. Dikici bu yıl 171 yangında toplam 221.68 hektar orman yandı. Bu bizim için inanılmaz iyi bir rakam” dedi.

Salı Sanayici,  İşadamları ve Kanaat önderleri Grubu’nun (Salı Grubu) bu haftaki toplantısına; Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici konuşmacı olarak katıldı. Bekir Samut’ un ev sahipliğinde Antalya Tenis İhtisas Kulübü’nde  (ATİK) gerçekleşen toplantıya Salı Grubu üyelerinim yanı sıra; aralarında akademisyen, rehber, arkeolog, madenci ve dağcıların da olduğu yaklaşık 40 kişi katıldı.

Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç başkanlığında gerçekleşen toplantıda Vedat Dikici,  Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nün çalışmaları ve Antalya’daki ormanların durumu hakkında bilgi verdi.  Dikici Türkiye’de toplam 22 milyon 342 bin 935 hektarlık alanın Ormana ait olduğunu söyledi.  Bunun 1 milyon 146 bin 62 hektarının Antalya’da olduğunu anlatan Dikici, “Buna göre Türkiye’deki orman varlığının yüzde 5,1’i Antalya’da” dedi.  

Antalya’nın toplam yüzölçümünün 2 milyon 67 bin 793 hektar olduğunu anlatan Dikici, “Bunun 921 bin 731 hektarı ormansız alanlardan, kalanı ormana ait alanlardan oluşuyor.   Yani Antalya’nın toplam yüzölçümünün yüzde 56’sı orman arazilerinden meydana geliyor.  Oran arazilerinin 654 bin 870 hektarı verimli ormanlardan oluşuyor. 491 bin 192 hektarı ise bozuk orman alanlarından oluşuyor” dedi. Antalya’nın ormanlarındaki ağaçların yüzde 70’inin kızılçamdan oluştuğunu da anlatan Dikici, 2002 yılına göre Antalya’daki orman alanı miktarının yüzde 3 artarak 1 milyon 114 bin 986hektardan 1 milyon 146 bin 62 hektara ulaştığını söyledi.  

Antalya’da 2019 yılında meydana gelen yangınlar hakkında da bilgi veren Dikici, ”Bu yıl hem yangın sayısında, hem de yanan ormanlık alan miktarında ciddi bir azalma oldu. Antalya’da bu yıl bugüne kadar toplam 171 orman yangını meydana geldi. Bu yangınlarda 221.68 hektar alan yandı.  Bu bizim için inanılmaz iyi bir rakam. Çünkü bu yıl kötü bir dönemde kötü bir yerde kötü hava hallerinde bir yangına yakalanmadık.  Şükürler olsun. Geçen senelerde sezonu ortalama 250’li yangınla kapatıyorduk. Bu yıl 171’e düştü. İnşallah bunları 100 sevilerine çekebilirsek çok güzel olur diye düşünüyorum” dedi.

Toplantıda soruları da yanıtlayan Dikici geçen eylül ayında Antalya’nın Konyaaltı sahili açıklarında denize iniş yapan uçakla ilgili de bilgi verdi. Bu uçağın Rusya’ya ait olduğunu anlatan Dikici,” Bu uçağa önceden gidilip yerinde bakılmıştı. Sonrasında bu uçak İstanbul’daki fuara getirilmişti. Bakanlık  ‘orman yangınlarda kullanabilir’ miyiz diye ‘bize de bir deneyin’ diye gönderdi. Biz aşağı yukarı o uçağı 10 günlük bir deneme sürecine tabi tutup rapor yazdık. Bu raporu Bakanlığa gönderdik” dedi. Deneme uçuşlarına tabi tutulan bu uçağın Türkiye’deki orman yangınlarında kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin kararı Bakanlığın vereceğini anlatan Dikici, “Biz birkaç yerde denedik. Bu uçağın, olumlu ve olumsuz tarafları var” dedi.  Dikici maden ve taş ocaklarıyla ilgili verilen izinlerle ilgili de “Bu ülkenin yeraltı kaynaklarından da faydalanmak gerekiyor. Maden ruhsatı için 16 ayrı kurumdan izin alınması gerekiyor” dedi. Toplantı Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç’un teşekkür belgesi takdimiyle son buldu.

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

AHMET DÖKDÖK
HABER YORUMLARI
Sizde Yorum Ekleyin
POPÜLER
SÜPERLİG PUAN DURUMU