Antalya trafiğine çözüm: Metro

Antalya İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) şube binasında, Prof. Dr. Ali Doğan’ın sunumu ile ‘Antalya Ulaşımında Dönüşüm’ adlı seminer düzenlendi. Birçok üyenin katıldığı seminerde konuşan Doğan, dünyadan ulaşım örnekleri vererek, Antalya’ya mutlaka transit geçişli ulaşım gelmesi gerektiğini söyledi. Profesör Dr. Ali Doğan, Boston’da yapılan köprü hatasından bahsederek, “Bu hatayı 2004 yılında düzelttiler. Batı’nın yaptığı yanlışlıkları biz 50-60 yıl sonra devam ettiriyoruz. Boston’da metro 1897’de devreye girdi. Nüfusları 550 bin iken yapıldı, Antalya’nın nüfusu 1 milyon 311 bin hala metro yok. Antalya’nın zemininde genel bir problem yok. Karstik arazi olduğu için kısmen bazı boşluklar var. Fakat Boston kadar vahim bir arazi değil. Boston’da 1959 yılında yapılan hatayı günümüzde battı, çıktık şeklinde şehrin ortasında yapıyoruz. Bunun nedeni dünyadaki gelişmeleri takip etmediğimizden kaynaklanıyor” dedi.
‘Yeni Antalya, eskinin dışına çıkarılmalı’
Borton’dan örnek veren Doğan, “Antalya’nın 1 buçuk aks var. Aksu-Konyaaltı tarafı doğu batı aksı, bir de Burdur-Isparta. Muratpaşa Belediyesi’ne yakın bir fener var. Onun yanında bir körfez var. O körfezden Dağbeli’ne acilen bir metro hattı yapılmalı. Uzunluk mesafesi 38 km. Çubukbeli’ne giden yoldan Isparta’ya kavşak doğu nesil çevre yolu oradan ufak ufak gecekondu yerleşimleri vardı. İnşallah orda gecekondu yapılaşması olmamıştır. Gazi Bulvarı’ndan Yüzüncüyıl’dan, Adnan Menderes Bulvarı’ndan Alanya yolu üzerinde koskoca bir engel var. Aşamalar çok iyi takip edilirse çok iyi gidecek. Belki 2 bin 500 yıl trafik faaliyetini devam ettireceğiz. Bunun yapılması gerekiyor. Kemer’den Aksu’ya doğru giden trafiği engelleyemem. Önce bir şehrin çekim merkezi olarak Cumhuriyet Caddesi, Işıklar Caddesi filan mümkün mertebede ilk hattı Dağbeli’ne doğru götürmek istiyorum. Yani yeni bir Antalya’yı eski Antalya’nın dışına çıkarılmalı” şeklinde konuştu.
Transit geçiş rahatlatacak
Isparta aksında ve kuzey aksında transit geçiş için yapılacak yerler olduğunu kaydeden Doğan, “Transit geçiş Antalya trafiğini rahatlatır. Sokak tramvayları 1880’lerin çözümleri, bugünlerin değil. Çözüm metro. Güneyden kuzeye doğru. Lastik tekerlekten ziyade dışarıdan enerji satın alıyoruz. Yaya mesafesinden metro istasyonları metro hattı ve çekim merkezini Dağbeli’ne doğru götürmeli ve Antalya’yı büyütmeliyiz. Daha medeni bir yerleşim yerine dönüştürmek için. Yerleşim yerinin temelleri iyileştireceğiz. Döşemealtı’ndan sonra şehirlerarası otobüsleri, şehiriçine sokmayacağız. Yaya da 500 metre yürüdüğünde metroya ulaşabilsin. Ulaşımı o hale getirmeliyiz. Bu problemi çözecek bir yüklenici arıyorum. 5 metreden Isparta yol ayrımına kadar bu aradaki Çin Seddi engelini aşmak için tünel yapacağız şerit sayısı 6,8 veya 10 olabilir. Bu güzergahtaki giriş ve çıkışları 3 boyutlu proje yapılması lazım” dedi. DİLAN ERAY