HAKAN TÜTÜNCÜ SEÇİM İLAN
durali kolpak

​​​​​​​Akdeniz Üniversitesi’nden Aşı Çalışmalarına Önemli Katkı

​​​​​​​Akdeniz Üniversitesi’nden Aşı Çalışmalarına Önemli Katkı

 

 

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Enzim ve Mikrobiyel Biyoteknoloji  Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarlan Mammedov, insan vücudunda bulunan ‘Furin’ enzimini bitki hücrelerinde üretmeyi başararak bir ilke imza attı. Prof. Dr. Tarlan Mammedov, bu sayede pek çok hastalığın aşı adaylarının geliştirilebileceğini ifade etti.

İnsan vücudundaki ‘Furin’ enziminin çok önemli bir enzim olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mammedov, “Vücudumuzda olan birçok proteinin aktifleşmesi bu enzime bağlıdır. Furin, hormonlar ve büyüme faktörleri, kan pıhtılaşma faktörleri, hücre yüzeyi reseptörleri, viral zarf glikoproteinleri, vb. dahil olmak üzere çok çeşitli öncü proteinlerin işlenmesinde (aktivasyonunda) yer alır ve çeşitli hücresel olaylarda kritik bir düzenleyici rol oynar.” diye konuştu.

Koronavirüsün insanı enfekte etmesinin de ‘Furin’ enzimiyle gerçekleştiğini ifade eden Prof. Dr. Mammedov, “Bu enzim, virüs ve bakteri proteinlerinin aktifleşmesinde de çok önemli bir rol oynamaktadır. İnsan vücudunda karaciğer, akciğer, ince bağırsaklar gibi birçok dokuda 'furin' enziminin yer alması da virüsün aynı anda birçok organa saldırabilmesine yol açmaktadır.” diye konuştu.

Prof. Dr. Mammedov, “Yaptığımız çalışmayla furin proteinin genini bitki hücrelerine transfer ederek bu enzimi bitki hücrelerinde aktif bir şekilde üretmede başarılı olduk. Ve bu enzimleri kullanarak Koronavirüs başta olmak üzere,  influenza virüsü, HIV, dang humması, ebola ve marburg virüsü, SARS-CoV-2, Şarbon gibi hastalıkların aşı adaylarını geliştirmede önemli bir aşama kaydetmiş olduk.” şeklinde konuştu.

 

Prof. Dr. Tarlan Mammedov’a Uluslararası İstanbul Buluş Fuarı’ndan Büyük Ödül

 

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarlan Mammedov “Bitkilerde Furin ile Hedef Proteinlerin İn Vivo Post-Translasyonel İşlenmesi” çalışmasıyla 5. Uluslararası İstanbul Buluş Fuarı’nda büyük ödüle (ISIF’20 Grand Prıx Ödülü) layık görüldü.

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

AHMET DÖKDÖK
HABER YORUMLARI
Sizde Yorum Ekleyin