HAKAN TÜTÜNCÜ SEÇİM İLAN
durali kolpak

AGC’ye ‘değişim’ çağrısı

AGC’ye ‘değişim’ çağrısı

 Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin (AGC) 9 Ekim’de yapılacak seçimleri öncesinde yazılı bir açıklama yapan Değişim İçin Güç Birliği Platformu, “Çağdaş ve bağımsız bir cemiyet için çalışılmalı, cemiyet yönetimi siyasilere eşit mesafede ve cesur olmalıdır” çağrısı yaptı.

haberimizvar.net- Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) üyeleri yeni başkan ve yönetim kurulunu seçmek için 9 Ekim’de sandık başına gidecek. Genel kurul öncesi yazılı bir basın açıklaması yapan Değişim İçin Güç Birliği Platformu üyeleri, “Son yıllarda basına duyulan güvensizlik ve yitirilen saygı mesleğimize gölge düşürmekte, özgürlüğümüzün ve bağımsızlığımızın yitirilmesine yol açmaktadır. Bu nedenle çağdaş ve bağımsız bir cemiyet için çalışılmalı, cemiyet yönetimi siyasilere eşit mesafede ve cesur olmalıdır” çağrısı yaptı.

ÇAĞDAŞ VE BAĞIMSIZ BİR CEMİYET

Platformun açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Bizler AGC seçimleri öncesinde bir araya gelerek fikirlerini paylaşan ‘Değişim İçin Güç Birliği Platformu’nun üyeleriyiz, gazeteciyiz. Bu bildiri hepimizin ortak aklıyla yazıldı. Katkısı olan herkese teşekkür ederiz. Son yıllarda basına duyulan güvensizlik ve yitirilen saygı mesleğimize gölge düşürmekte, özgürlüğümüzün ve bağımsızlığımızın yitirilmesine yol açmaktadır. Bu nedenle çağdaş ve bağımsız bir cemiyet için çalışılmalı, cemiyet yönetimi siyasilere eşit mesafede ve cesur olmalıdır”.

ÜYELERE DÜZENLİ BİLGİ VERİLMELİ

“Cemiyet başkanı, mesleğini hakkıyla yerine getirmiş tüm üyeleri kucaklayacak, cemiyetin ve üyelerin haklarını her şeyin üzerinde tutacak bir meslektaşımız olmalıdır. Cemiyet yönetiminde kadınlar ve gençler daha fazla yer almalıdır. Fiilen alanda çalışan genç meslektaşlarımız bizim toplumdaki aynamızdır ve sorunları var. Gençlerimiz bu sorunları bizzat yönetimde görev alarak, dile getirmeli ve çözümleri yönetimle birlikte üretmelidir. Yapılacak Genel Kurul kararının sadece yerel gazetede yayınlanması ve üyelere hiçbir bilgilendirme mesajı gönderilmemesi bir garabettir. Çünkü belki de çok az cemiyet üyesi bu haberi görmektedir. Cemiyet, Genel Kurul kararını ve gündemi üyelere mesaj ile bildirmeli ve internet sitesinde yayınlamalıdır”.

GAZETECİLER İÇİN LOKAL KURULSUN

“Cemiyetin internet sitesi yenilenmeli, bilgiler güncellenmelidir. Tüm gazetelerin linkleri ve üyelerin mail adresleri ile kısa özgeçmislerinin olduğu sayfa yer almalıdır. Cemiyet yönetiminin aldığı kararlardan ve yapılanlardan, üyeler periyodik aralıklarla mesajla bilgilendirilmelidir. Üyelerin, altından kalkamadığı sorunlarını çatısı altında çözebileceğine inandığı, tost yiyip çay içebildiği, haber yazıp, meslektaşlarıyla sohbet edebildiği, kendisini ait hissettiği, şehrin merkezinde kolayca gidebileceği bir merkezimiz olmalıdır. Kaleiçi’ndeki binamız herkesin bir araya gelip kaynaşabileceği bir yer değildir. Bizim için bir prestij ve protokol merkezidir”.

SEÇİMLER ÇARŞAF LİSTEYLE YAPILSIN

“Birçok konuda tüzük tadilatına ihtiyacımız var: Üyelik ve üyelikten çıkarılma maddeleri, yönetimlerin keyfi uygulamalarına bırakılmamalıdır ki bu üyelerin cemiyete olan güvenini sarsmaktadır. Cemiyet seçimlerinin blok liste ile değil çarşaf liste usulü ile daha demokratik bir şekilde yapılmasının ve herkesin tek başına bile aday olabilmesinin yolu açılmalıdır. Bir başkan en fazla 2 dönem üst üste görevde kalmalıdır. On bir kişilik yönetim kurulunda kadınların sadece bir veya ender olarak 2 kişi ve vitrin olarak yer alması haksızlıktır. Kadın kotası konulmalıdır. Yönetimde gençler de daha çok yer almalıdır. Disiplin kurulu tarafından veya başka gerekçelerle üyelikten atılanların durumları yeniden değerlendirilerek üyelikleri iade edilmelidir”.

SALDIRILARA KARŞI TEPKİ VERİLMELİ

“Gazeteciyim diye ortalıkta gezen, toplantılara katılan sahte gazetecilerle cemiyet mücadele etmelidir. İnternet gazeteciliği ile ilgili yasa olmadığı için gazeteci olmayan kişilerin bu mecrayı kullanmaya başlamasına, kişisel çıkarları için kurum ve kuruluşları tehdit ederek gazetecilik kimliğini kullanmalarına son verilmesi internet gazeteciliği yasasının bir an önce çıkarılmasına bağlıdır. Bu çalışmalara öncülük edilmelidir. Saldırıya uğrayan, azarlanan, tartaklanan üyelerimize anında sahip çıkılmalı, arkasında durulmalı, bunlardan birini yapan mülki amir bile olsa kınanmalıdır ve bu konuda da cesur olunmalıdır”.

HUKUK VE SOSYAL GÜVENLİK BİRİMİ

“Sahada birçok konuda sıkıntı yaşayan meslektaşlarımızın hukuksal sorunlarını çözmek ve bu alanda destek sağlamak üzere hukuk birimi kurulmalıdır. Sosyal güvenlik ile ilgili üyelerimizin sorularını yanıtlayacak, yardımcı olacak bir danışmanlık oluşturulmalıdır. Gazeteciler cemiyetlerinin meslek örgütü olarak çalışanı da çalıştıranı da üyedir. Bugün Basın İlan Kurumu’nun gazetelere verdiği ilan bedelleri geçmiş yıllara göre yarı yarıya düşmüş durumdadır (Geçmişte olduğu kadar kamu ihalesi yok) Maliyetini çıkartamayan gazete sahibi para kazanamazsa nasıl gazeteci çalıştırsın? Bu durum işsiz gazetecileri gündeme getiriyor. Cemiyet bu üyelerin yanında olmalı maddi destek vermelidir. Sadece onlara değil maddi durumu yerinde olmayan üyelere de bu desteği sağlamalıdır”.

FEDERASYONA GERİ DÖNÜLMELİDİR

Ayrıca Basın İlan Kurumu’na bağlı Ankara ve İstanbul cemiyetlerinde olduğu gibi günlük gazete çıkartılmalı, işsiz gazetecilerimizin cemiyetin çıkardığı bu gazetede çalışması sağlanmalıdır. Bu gazeteden elde edilecek gelirle gazetecilerimize destek olunabileceği gibi kamu yararına işler yapılarak ‘Kamu Yararına Dernekler ‘statüsüne geçmenin de kapısı aralanmış olacaktır. 11 kurucu üyesinden biri olduğumuz ve çıktığımız Türkiye Gazeteciler Federasyonu’na geri dönülmelidir”.

HUZUREVLERİ VE KREŞ KONTENJANI

“Yaşlanan ve yalnız kalan üyelerimiz için huzurevi yapılmalıdır (Bu yalnız Antalya için değil Türkiye’nin her ilinden meslektaşımızın kalabileceği bir huzur evi olabilir) ya da huzurevlerinden kontenjan alarak onlara bu konuda destek sağlanmalıdır. Aynı şekilde yapılabilirse üyelerimizin küçük çocukları için kreş yapılmalı ya da kamu kreşlerinden kontenjan alınması sağlanmalıdır. Gazeteci meslektaşlarımızın mesleki eğitimleri konusunda ara verilen çalışmalar sürdürülmelidir. Yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla ekonomi, eğitim ve sağlık konusunda cemiyet çatısı altında komisyonlar kurulmalı ve bu konularla ilgili sorunlarına çözüm bulmak isteyen üyeler doğrudan bu komisyonlara ve başkanına ulaşabilmelidir”.

YENİDEN PANELLER VE BASIN BALOSU

“Felaket anlarında organize olunarak, katılan her üyeyle birlikte her türlü yardım ve desteğe öncülük edilmelidir. Antalya’nın sorunlarına duyarlı olunmalı, çözüm üretimine diğer sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapılarak öncülük edilmelidir. Tüzüğümüzde de yer alan sosyal faaliyetlerle cemiyet üyeleri bir araya getirilerek, kaynaşmaları sağlanmalıdır. Eskiden yılda bir kez yaptığımız, duayen gazetecilerin davet edildiği, çok ses getiren paneller ve basın baloları yeniden düzenlenmelidir. Vefat eden ve bugün artık aramızda olmayan cemiyetimizin kurucu üyeleri, özel günlerde kabirlerine gidilip çiçek konarak anılmalı, onlara vefa gösterilmelidir”.

 

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

AHMET DÖKDÖK
HABER YORUMLARI
Sizde Yorum Ekleyin