2022 harika bir yıl olacak !..

2022 harika bir yıl olacak !..

 

 

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, pandemi nedeniyle 2000 ve 2021 sezonlarını sıkıntılı geçiren turizm sektörünün 2022 yılından çok umutlu olduğunu söyledi. "İnsanlar 2022'de tatile çıkacak" diyen Yağcı, "2022 sezonu  için çok iyimseriz. Antalya turizminin 2019 rakamlarını yakalamasını bekliyoruz. 2022 harika bir yıl olacak" dedi..

2020 Mart ayında tarihe tanıklık ettik

Antalya Dostlar Platformu’nun Arka Otel’deki kahvaltısına konuk olarak katılan  ve 2019 yılının dünya ve turizmi açısından muhteşem geçtiğini, Antalya'yı 16.5 milyon turistin ziyaret ettiğini  vurgulayan AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, "2020 sezonu için de turizm sektörünün çok ciddi hedefleri vardı. corona ile birlikte turizm çok olumsuz etkilendi. Çin'den gelen virüs nedeniyle 2020 Mart ayında bir ilki yaşadık. Tüm odteller kapandı. Tarihe tanıklık ettik. Antalya'da birlikte her yer ıssız ve karanlıktı. Günde 100 bin turistin geldiği Antalya'da hayat durdu, turizm sektörü de durdu. Turist sayısı yüzde 78 oranında düştü" şeklinde konuştu. 

Turizm Antalya ekonomisini ayakta tutuyor

Dünya turizminin pandemi nedeniyle iki yıl(2020-2021) büyümediğini, turist sayısındaki düşüşün devam etttiğini belirten Yağcı, 2019'un turizm sektörünün referans yılı olduğunu ifade etti. Antalya Dostlar Platformu'na konuk olan Başkan Yağcı, şunları söyledi : "Pandemi nedeniyle dünya turizmi 1990 yılındaki seviyeye döndü. Virüs yüzünden 1 milyar 100 milyon kişi seyahat edemedi. Antalya ekonomisini turizm sektörü ayakta tutuyor. Pandemi turizmi olumsuz etkileyince Antalya turizmi de son iki yılda sıkıntı yaşadı" Politik ve ekonomik krizlerin turizmi olumsuz etkilediğini sözlerine ekleyen AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, Antalya'ya en çok turist gönderen iki ülke olan Rusya ile Ukrayna arasındaki krizi endişe ile izlediklerini söyledi.

Güvenli Turizm Sertifikası Antalya'nın avantajı oldu

Pandemi nedeniyle sıkıntılı geçen 2020-2021 yıllarında Antalya'da kamu-özel sektör işbirliği ile çok başarılı çalışmalara imza atıldığını belirten Başkan Yağcı, "Turizm sektörü 'Güvenli Turizm Sertifikası' uygulamasbına çabuk adapte oldu. Bu da turizmdeki rakiplerimiz İspanya ve Yunanistan'ın önüne geçmesini sağladı. Turizm 50 sektörü de besliyor. Turizm daralınca 50 sektör de daralıyor. Turizm büyüyünce 50 sektörü de destekliyor ve büyütüyor. Turizm büyüyünce Antalya ekonomisi de nefes alıyor. Şurasının altını çizmekte yarar var Turzim olmayınca Antalya duruyor" dedi.

Turistik işletmelerde kalifiye eleman açığı var

Turizm sektörünün kalifiye eleman sıkıntısı yaşadığını bildiren AKTOB Başkanı Yağcı, sektöre kalifiye eleman yetiştirecek yeni eğitim kurumlarına gereksinim bulunduğunu söyledi. Antalya turizminin bu sezon 2019 sezonu rakamlarını yakalayacağından umutlu olduklarını bildiren Yağcı, dünya turizminin  hedefin ise  2024 yılında  2019 sezonu seviyesine gelmek olduğunu belirtti. 2021 de dünyada en çok turisti Antalya'nın ağırladığını vurguladı. Yağcı, kalifiye eleman ihtiyacı, enerji maliyetleri ve girdilerdeki artışların yiyicek ve içeçek maliyetlerini etkileyeceğini söyledi. Başkan Yağcı,  Kamuoyuna yanlış empoze edilmeye çalışılan- her şey dahil- sisteminin Antalya turizmi için vazgeçilmez olduğunu sözlerine ekledi.

Mevsimlik işçi sorununu mutlaka çözmeliyiz

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, turizm sektöründe insan kaynağı sorununun iyice öne çıktığını belirtti. Yağcı, şunları söyledi : "Sektör olarak hep iki sorunumuz vardı; biri insan kaynağı, diğer mevsimsellik. Mevsimselik sorunu aynı zamanda personel sorununun da besliyor. Mayıs-ekim arasına sıkışmış bir turizmle 12 ay personel istihdam etmek zor. Bu nedenle bizim pandemiden hemen sonra turizm sektörünün asıl sorunlarına eğilmemiz gerekecek. Bunların başında da insan kaynağı sorunu var. 75 milyon turist hedefimiz varsa insan kaynağını sürdürülebilir hale getirmemiz lazım. Bunun için de insanların 6 ay çalışıp 6 ay işsiz kaldığı modelden çıkmak zorundayız. Çünkü insanların 12 ay çalışacakları işe ihtiyacı var. Artık sorun yokmuş gibi davranmamamız gerekiyor"

 

 

 

 

 

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

AHMET DÖKDÖK
HABER YORUMLARI
Sizde Yorum Ekleyin
POPÜLER
SÜPERLİG PUAN DURUMU